In Geen categorie

In Wageningen wordt in de nacht van 4 en 5 mei het Vrijheidsvuur aangestoken, om nooit weer uit te gaan. Het bewegende monument is gemaakt door monumentaal ontwerper Hanshan Roebers, uit Koudum.

"Het is een zuil van rood koper, met een diameter van 86 cm. De kolom bestaat uit 3 delen. Het bovenste deel, dat op zijn hoogste punt 9,45 meter boven de grond staat, kan in het middelste deel verdwijnen. Het middelste deel,op zijn beurt, verdwijnt in het onderste deel. De hoogte van de kolom wordt steeds bepaald door de hoeveelheid licht; aangestuurd door een foto-electrochemische cel. Overdag, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, wisselt de hoogte van de zuil voortdurend. ‘s Nachts is er geen licht en staat de kolom in zijn laagste stand en is dan 5 meter 40 hoog. .. Vrijheid is een dynamisch begrip. In tijden van duisternis is de behoefte aan nabijheid van het licht het grootst, in lichter tijden reikt het licht naar haar bron."

Over het monument is in Wageningen de afgelopen jaren veel te doen geweest. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het kunstwerk naast Hotel De Wereld geplaatst zou worden. In dit hotel werd op 5 mei 1945 door de geallieerden onderhandeld met de kolonel-generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland. Het heeft nu een plek gekregen aan de Generaal Foulkesweg in Wageningen. Roebers is blij dat zijn monument na zes jaar in een depot te hebben gelegen, eindelijk de functie heeft gekregen waarvoor het gemaakt is.