In Geen categorie

Oogletsel door vuurwerk is de laatste jaren regelmatig onder de aandacht gebracht. Gelukkig zijn brillen die de ogen rondom beschermen tegenwoordig overal verkrijgbaar en ook geaccepteerd. Maar hoe zit het met onze oren?

Onder het mom van "voorkomen is beter dan genezen" willen wij u graag het volgende onder de aandacht brengen:

156 decibel

Sinds 2006 mag legaal vuurwerk in Nederland maximaal 156 decibel produceren, gemeten op twee meter afstand. Dat is nog veel harder dan een rockconcert (110dB), laag overvliegend vliegtuig (120 dB) of geweerschot (140 dB). Geluiden boven de 120 decibel kunnen direct tot blijvende schade leiden. Milieu Centraal schat dat jaarlijks 800 à 1600 mensen blijvende gehoorschade oplopen door de harde knallen van vuurwerk. Illegaal vuurwerk veroorzaakt vaak meer decibellen dan de wettelijk maximale norm!

Gehoorbescherming

Degene die het vuurwerk afsteekt loopt het meeste risico, maar ook als je vlakbij staat, krijgen je oren het zwaar te verduren. Je kunt dus het beste op een veilige afstand blijven. Wil je toch zelf vuurwerk afsteken? Siervuurwerk maakt minder herrie dan knalvuurwerk. Ook kun je gehoorbescherming dragen.

Zorg er niet alleen voor dat je eigen oren beschermd zijn tegen hard geluid, maar ook die van je kinderen. Omdat de gehoorgang van een kind kleiner is dan die van een volwassene, is het meestal lastig om een schuimoordop goed in te brengen. Gebruik daarom liever een speciale kinder-oorkap voor je kind, zodat je zeker weet dat het gehoor goed beschermd is.

Gehoorschade?

Als je na afloop van het vuurwerk een piep of ruis in je oor hebt, dan is dit een teken dat het gehoor flink overbelast is en misschien al blijvend beschadigd is. In dat geval is het belangrijk om de oren rust te gunnen en de volgende keer als je in hard geluid staat te beschermen. Mocht het zo zijn dat je last blijft houden van een piep of ruis in je oor na Oud & Nieuw, negeer dit dan niet en ga langs bij je huisarts.

Us Thús wenst iedereen een prachtige, veilige jaarwisseling!