In Geen categorie

Deze week gaan twee producties in première waar Ytsje Hettinga uit Koudum een belangrijke rol in speelt. Het zijn de theatervoorstelling ‘De Bûsedokter’ van theatergroep SULT en de film ‘De helm’ van Aaldert de Jonge, mediadocent aan het Bogerman College in Koudum en Balk.

Ytsje Hettinga (1946) werd als Ytsje van der Heide in het noorden van Friesland geboren en groeide op in het midden van Friesland. Ze verhuisde naar een boerderij in Koudum na haar huwelijk met Maurits Hettinga. Daar begon ze ook met schrijven en toneelspelen. In 1996 was ze een van de oprichters van theatergroep SULT, een toneelgezelschap dat met behulp van professionals amateurtheaterproducties maakt op verschillende locaties in Zuidwest-Friesland.

Deze week starten de voorstellingen van De Bûsedokter, een voorstelling waarin de gezondheidszorg met een fikse dosis relativering en reflectie centraal staat. De voorstellingen van De Bûsedokter vinden plaats in de kassen van Fleurig Buiten, een kwekerij midden in Koudum die gespecialiseerd is in zomerbloeiers en nu in de herfst dus omgetoverd is tot theaterzaal. In deze voorstelling, waarin ook een heus huisartsenkoor (met echte huisartsen uit de omgeving!) optreedt, speelt Ytsje Hettinga de rol van mevrouw Kleine Geranium.

Op het Noordelijk Filmfestival dat deze week start, gaat de korte film ‘De helm’ in première. Het is de verfilming van een Fries verhaal van Workumer Paul van Dijk. De film, genomineerd voor de verkiezing tot beste amateurfilm, is gemaakt door Aaldert de Jonge die onder andere collega’s van het Bogerman College in Koudum als acteurs gebruikte. De film gaat over een jongen die van zijn beppe de helm van Grutte Pier krijgt. Ytsje Hettinga speelt in de film de rol van beppe. Een speciale voorpremière voor cast en medewerkers van ‘De helm’ vond afgelopen zondag al plaats in het kleine filmtheater van Workum.

Het Noordelijk Filmfestival begint morgen in Leeuwarden. ‘De helm’ zal op vrijdagavond vertoond worden in Teaterskip Bald’r. Donderdagavond is in Koudum de première van De Bûsedokter. Het stuk zal drie weekenden te zien zijn en enkele voorstellingen zijn al uitverkocht.