In Geen categorie

De Oranjevereniging had in de feestkrant aangekondigd dat er een spectaculaire middag zou worden georganiseerd, maar dat de onderdelen nog even geheim zouden worden gehouden. Dus wilden we wel eens met eigen ogen waarnemen waarmee de jeugd zou worden geconfronteerd. Op het veld naast De Swel konden ze zich uitleven in en op bekende disciplines als springkussen en broekhangen, maar ook op exotische die ter plekke via een snel democratisch en creatief overleg met Sjouke Hoekstra moesten worden benoemd. Daar komen ze: broekhangen, watervoetbal, zakslaan, waterglijbaan en jawel, emmerpissen. Het werd onder uitstekende weersomstandigheden een geweldige middag! Alleen zal links en rechts in Koudum wel een extra wasje moeten worden gedraaid…

Het bleef droog, ook ‘s avonds, en zo konden 30 prachtige combinaties zich gaan opmaken voor die mooie traditie die ringrijden heet. Een prachtig, maar door de vele vaak korte bochten via Westeweg, Zwarteweg, Snakke, Klokslach en Wjukslach moeilijk parkoers trok weer veel publiek. Publiek dat nu al vijf dagen lang paraplu en regenpak kon thuislaten en kon genieten van de strijd om de Sulveren Swipe. Vraag, wat heb je nodig voor ringsteken? Paarden natuurlijk, koetsen met menners en ringstekers, een paal met daarop een hand met vingers waar de te “vangen” ring tussen kan worden gestoken. Maar wat doe je als een dermate belangrijk onderdeel vergeten wordt om mee te nemen naar Koudum? Dan wordt de feestcommissie benaderd met de vraag of die een oplossing in huis heeft. Nu kan de feestcommissie veel, doet ook veel, maar dit is geen specialisatie die ze eigen is. Toch kreeg men wat suggesties mee en tenslotte werd die noodzakelijke hand gevonden in Oudemirdum, zodat alles toch nog kon doorgaan. Uiteindelijk kwamen de volgende uitslagen op papier:

Ringrijden

1. Tj. de Vries

2. L. Goudeket

3. W. Eppinga

Schoonste geheel pony’s J. Bootsma

Schoonste geheel Fries W. Eppinga

Schoonste geheel ander ras L. Kampen

En dan was er nog het moment dat een van de nieuwkomers binnen de feestcommissie en heel vervelende, bijna traumatische ervaring had. Hij moest in verband met de gebeurtenissen rond de ringrijderij even naar de manege van de Morra Ruters. Daar stond een mevrouw met een paard die hem vroeg het beest even vast te houden, want ze moest nog even binnen zijn. Ze gaf hem echter de boodschap mee dat hij wel alert moest blijven, want haar rijdier wil nog wel eens bijten. De ongelukkige stond uren later nog na te trillen en overweegt de functie binnen de feestcommissie misschien ter beschikking te stellen. Zou jammer zijn, we zullen zien.

Het programma voor donderdag 13 september:

Om 14.00 uur start bij De Finke de bustocht voor 65-plussers met Melle Zwerver “op de bok”. Hij vertelde BN Online waar de tocht naar toe gaat, maar dat was onder embargo, dus dat merkt iedereen vanzelf wel. Het moet een verrassing blijven.

En ‘s avonds om 19.30 uur is er weer de playbackshow in De Klink waar iedereen net als vorig jaar kan gaan genieten van veel vocale en artistieke hoogstandjes.