In Geen categorie

ASSEN Ruben de Jong uit Koudum zorgde vrijdag op de ijsbaan van Assen voor een daverende verrassing door tweede te worden in de vermaarde ijsspeedwayrace om de Roelof Thijs Bokaal.

Op de ijsbaan van De Bonte Wever werd hij tweede achter de Zweed Niklas Svensson. De Koudumer reed een fantastische finaleheat en kreeg het Nederlandse publiek op de banken. In de tweede bocht greep sprong hij met een gewaagde manoeuvre van plek drie naar de eerste plaats. Helaas voor Ruben kwam één van de rijders in de volgende bocht ten val en moest er opnieuw worden gestart.

In in de tweede finale lag hij na de start op de derde plaats. in de laatste ronde kwam echter binnendoor bij de Duitser Max Niedermaier, waarmee hij tweede werd. Ruben de Jong vestigde met zijn prestatie naam in de ijsspeedwereld. De Russen en Zweden volgden zijn verrichtingen met bewonderende blikken. "Dit is onmogelijk", riepen ze.

Ruben had samen met zijn maatje Dirk Werkman uit Hemelum slechts drie dagen ijsspeedtraining in Zweden als voorbereiding gehad. Hij geldt als een natuurtalent. Kenners sluiten niet uit dat hij een rol kan spelen op het WK IJsspeedway. Werkman kwam ook aan de start maar haalde de finaleheats niet.

Foto: Marc van der Duin Fotografie