In Geen categorie

Omrop Fryslân plaatste gisteren een bericht op zijn website over de problemen van kringloopwinkel Emmaus met het wegbrengen van afval naar de gemeentelijke milieustraat. Dat zou niet meer mogen na 1 januari. Door een inwoner uit Koudum is er nu een petitie opgezet om het gratis wegbrengen van afval naar de milieustraat in Koudum door de kringloopwinkel ook na 1 januari mogelijk te houden.

De stichting Emmaus die de kringloopwinkel in Koudum runt, moet haar afval dan aanbieden bij een commercieel bedrijf. Dat zou 20.000 euro per jaar kosten. Volgens het bestuur blijft er dan te weinig geld over voor de goede doelen waarvoor Emmaus zich inzet en zou dat zelfs op sluiting van de kringloopwinkel uit kunnen draaien. De stichting steunt goede doelen elk jaar met zo’n 30.000 euro. Volgens het bestuur verdient Emmaus daarom een betere behandeling en het doet daarom een oproep aan het college om de kringloopwinkel in Koudum te koesteren en het de stichting niet onmogelijk te maken haar werk te doen.

Wethouder Erik Faber van Súdwest-Fryslân heeft aangekondigd in gesprek te gaan met Emmaus en het onderwerp wordt op de agenda gezet om in de raadscommissie te bespreken. Dat is maandagavond toegezegd in de raadsvergadering. Volgens de wethouder mag er wettelijk geen onderscheid worden gemaakt tussen instellingen met een goed doel of gewone bedrijven. Het achteraf compenseren met subsidie wordt volgens Faber juridisch ook heel moeilijk, omdat er dan gekozen moet worden welke instellingen daarvoor in aanmerking komen. Koudumer Rob Goedhart, ook bekend als initiatiefnemer van Jazzy Koudum, is op petities.nl een actie gestart. De petitie vraagt aan de gemeente Súd-West Fryslân om toch een creatieve oplossing te zoeken voor dit probleem.

Het bestuur van de Stichting Emmaus houdt rekening met het idee om de kringloopwinkel in Koudum om deze reden te sluiten. Dat zou ook zuur zijn voor de vijftig vrijwilligers die zonder een vorm van vergoeding bij Emmaus in Koudum werken. Maar als het college niet tot andere gedachten komt, gaat dit de Stichting zo’n € 20.000,– per jaar kosten. Dan blijft er te weinig geld over voor de goede doelen die Emmaus steunt met haar werk, vindt het bestuur. Bij de vaste lasten zoals afdracht BTW, hypotheekrente, vrachtwagen en de kosten voor het het asbestdak dat vervangen moet worden, komt dan ook nog € 20.000,– aan lasten voor een commerciële afvalverwerker.

Emmaus verdient een betere behandeling, vindt het bestuur, want het geeft spullen een tweede en soms een derde leven. Emmaus steunt goede doelen met de opbrengst van verkoop en het brengt mensen bij elkaar, onder andere door re-integratie en het begeleiden van mensen naar het arbeidsproces. De kringloopwinkel maakt het de gemeente ook nog eens gemakkelijk, want onverkoopbare producten (= afval) worden in één keer afgevoerd. Dat scheelt een boel drukte bij de gemeentelijke stortplaatsen. Voor dit ‘afval’ is ook al betaald door de inwoners via de gemeentelijke reinigingsheffing en/of afvalverwijderingsbijdrage. In de woorden van het bestuur van Emmaus: “Het is dus eigenlijk van de zotte dat Emmaus hier nogmaals voor moet betalen.”

Link naar de petitie.