In Geen categorie

Twee Friese melkveehouders, Arjan Stokman uit Koudum en Rutger van de Streek uit Broek, zijn voor hun zelf ontwikkelde graszaai- en bemestingscombinatie beloond met een aanmoedigingsprijs van 2.500 euro.

De prijs is toegekend door het Innovatiefonds voor Telers, dat vernieuwende ideeën binnen de akker- en vollegrondstuinbouw stimuleert.

Fertiseed

De uitvinding is ‘Fertiseed’ gedoopt en combineert het door- of bijzaaien van graszaad en het bemesten van grasland in één werkgang. Dat biedt meerdere voordelen, licht Stokman toe: "Het scheelt een rit over het land en bespaart dus brandstof. Daarnaast verminder je in het vaak natte voorjaar de bodemdruk op je akker. Een derde belangrijk voordeel is de betere opkomst van het gras, omdat de mineralen direct beschikbaar zijn voor de kiemplantjes."

Zaad gelijkmatig verdelen

Stokman en Van de Streek monteerden bij de slang tussen de mesttank en bemester een venturi-systeem. Dat zuigt het graszaad vanuit een aangekoppeld doseerbakje in de slang. Op de akker worden de zaadjes gelijkmatig verdeeld met de mest en via de bemester in de zode gebracht.

Stokman heeft ook het mengen van zaad in de tank zelf uitgeprobeerd, maar dit kent het risico van ontmenging en daardoor een minder egale verdeling. "Wij hebben goede ervaringen met het achteraf mengen van rundveemest met zaad. We kunnen echt zien dat de graszode een veel hogere dichtheid heeft. Je merkt dat de zaadjes sneller opkomen en de wortels veel meer mineralen opnemen."

Doorontwikkelen

De eerste ervaringen van de innoverende jonge melkveehouders zijn positief, maar ze denken de techniek nog te kunnen doorontwikkelen. Zo kan de toedieningsmethode en afstemming van de dosering nog beter. De bijdrage vanuit het Innovatiefonds zal ondermeer hiervoor worden gebruikt.

Doel van Stokman en Van de Streek is om nog duurzamer te werken: "Deze innovatie past goed in onze toepassing van de Kringloopwijzer; je gaat bewuster om met je mineralen en haalt meer rendement van je land. Zowel kwantitatief als kwalitatief heb je een hogere grasopbrengst."

Innovatiefonds voor telers

Het Innovatiefonds voor Telers stimuleert agrarische ondernemers in akker- en tuinbouw met een financiële beloning voor vernieuwende ideeën. Alle partners – Abemec, Agrico, Agrifirm Plant, BASF, Bayer CropScience, KWOOT, OCI Agro en Syngenta – zijn nauw betrokken bij de sector.

bron: melkvee.nl

Tekst: Gineke Mons

Beeld: Innovatiefonds voor Telers