In Geen categorie

Zaterdag 12 september vond het UIT Festival Súd West plaats, de opening van het culturele seizoen in Súdwest-Fryslân. Dat vond altijd plaats in Sneek rond de schouwburg, met kraampjes en talloze optredens. In verband met de coronamaatregelen had de organisatie besloten dit jaar een zogenaamde ‘omdenkeditie’ van het UIT Festival te programmeren. Met hulp van allerlei plaatselijke comités werd de opening van het culturele seizoen verspreid over Blauwhuis, Bolsward, Goenga, Koudum, Sneek, Workum, Woudsend en Koudum.

In Koudum had de Centrium Commissie de taak op zich genomen om een programma te organiseren. Dat resulteerde in een afwisselende middag met geslaagde optredens waaronder de van Sesamstraat bekende vingerpoppenspeler Lejo. Lejo was er, met een bonte stoet vrienden: een koe met een eetprobleem, een blaffende buldog en een stuntelige tapdanser. Lejo zette verfrissend eenvoudig en o zo expressief een vrolijke, woordloze familievoorstelling vol muziek neer. Na afloop konden de kinderen een bouwplaatje krijgen om zelf oogjes te knutselen.

Na een eerste show van poppenspeler Lejo trad om 12 uur ‘s middags het Koudumer trio Laaghangend Fruit (Jelle, Greetje en Rob) op. Het trio ontleent zijn naam onder andere aan het feit dat ze Nederlandstalige songs plukken en in het Fries vertalen. Maar ook gedichten van Nederlandse dichters en van Jelle zelf zingen zij in een Fries- Nederlandse versie.

‘Franzen en Friends’ trad twee keer op. Lody Franzen en zijn band was al vaker een zeer gewaardeerde gast op het Centrium. De stem van Lody heeft een verbluffende gelijkenis met die van John Fogerty van Creedence Clearwater Revival. Een aantal nummers van deze bandkwamen dan ook voorbij op deze bijzondere middag.

Jenny Semplonius sloot zaterdag aan het eind van de middag het UIT Festival Locatie Koudum af. Jenny ervoer na het behalen van het conservatoriumdiploma muziek een tijd lang als ‘moeten’, want: ze had het gestudeerd. Maar zonder plezier erin, zonder gevoel, emotie en verbinding maakte zie liever geen muziek meer. Toch begon het weer te kriebelen en ze miste het podium. En 12 september pakte ze haar kans. Niet alleen, maar ‘With A Little Help From Her Friends’!

Naast de optredens op het Centrium was er ook een kunstroute in het dorp. Bij het Beeldhouwcentrum Koudum kon men ontdekken wat het is om steen te bewerken en genieten van de beeldhouwwerken die anderen al gemaakt hadden in de galerie. Galerie Lytse Skientme bood ‘Kunst uit Koudum en omstreken’. Ryt Kooistra exposeerde pentekeningen op keramiek, Pieter Broertjes en Ad Kling toonden schilderijen met afbeeldingen van de omgeving. Ook hingen er schilderijen van leerlingen van het Bogerman College. Het duo ‘Hoed en de Rand’ zorgde bij de galerie voor muzikale omlijsting. In Galerie De 13 Manen waren onder de titel ‘2020 – van illusie naar werkelijkheid’ beelden en schilderijen van diverse kunstenaars te zien.

Kinderen konden in Koudum de ‘kinderroute’ lopen. Na een bezoekje aan een voorstelling van Lejo kregen ze een vinkje op de Kinderroutekaart. Ook een vinkje kregen zeg als zij bij Beeldhouwcentrum een opdracht gedaan hadden. Datzelfde gold voor een bezoek met opdrachten aan Galerie Lytse Skientme. Met de volle kaart konden de kinderen naar Cafetaria De King gaan, waar ze een ijsje kregen

In onderstaand filmpje de activiteiten in Koudum.