In Geen categorie

“Wy kinne echt noch wol wat stipe brûke, jonge minsken dy’t it leuk fine der wat fan te meitsjen,” zei Jildou Hopma, secretaris van de Ondernemersvereniging Koudum vanmiddag op Omrop Fryslân. “Wy besykje as ûndernimmers mei-inoar de ferbining te sykjen en inoar te stimulearjen”, gaf Marrit de Vries als mogelijke oplossing voor de winkelleegstand in de Hoofdstraat.

“Koudum feroaret sa stadichoan fan in brûzend sintrum nei in bytsje in spûkdoarpke.” Zo kondigde presentatrice het itempje over Koudum vanmiddag op de radio aan. “Ferslachjouwer Willem” sprak vanmiddag met Jildou Hopma en Marrit de Vries. De twee vrouwen lichtten toe wat er op dit moment gedaan wordt aan de (dreigende) leegstand nu, na al eerdere sluitingen, ook schoenhandel De Boer ermee ophoudt.

Zo konden ze vertellen dat na het vertrek van De Boer dat pand niet lang leeg blijft staan omdat fietsenhandel Van der Bij naar dat pand verhuist. Dan komt dat pand weer leeg, maar dat is kleiner en hoeft minder huur op te brengen, zodat een nieuwe ondernemer daar gemakkelijker in kan stappen.

Zelf heeft Jildou Hopma per deze week haar mondhygiënepraktijk gevestigd in een voormalig horecapand in de Hoofdstraat van Koudum. Aan de achterkant, haar man opent binnenkort aan de voorkant een broodjeszaak, zoals wij al eerder meldden. Ook dagbesteding Corriente trekt binnenkort in een leeg winkelpand om daar een soort theeschenkerij te beginnen en daarnaast door cliënten gemaakte artikelen te verkopen.

Ook wisten Jildou en Marrit mooi reclame te maken voor de Winterfair die in het weekend van 30 november en 1 december in de kassen van Fleurig Buiten gehouden wordt en waar veel animo voor is. Ze riepen vooral ook jonge mensen op om ideeën uit te werken om meer samen te werken en op een minder traditionele manier te ondernemen in de Hoofdstraat. “Ferslachjouwer Willem” eindigde met de constatering: “Koudum begjint wer te libjen”.

De uitzending van Omrop Fryslân is hier terug te luisteren. De tv-uitzending is hier terug te kijken.