In Geen categorie

Henriëtte Hemmink publiceerde al heel wat boeken, maar deze week kwam een voor haar wel erg bijzonder boek uit: Dag lief! De reis terug. Het is het boek dat ze schreef over haar grote liefde Ronald, die ze op het Mirnster Klif ontmoette en met wie ze jaren in Koudum gewoond heeft. Dag lief! de reis terug is een psychologische roman over liefde en verlies geworden met autobiografische elementen.

Het boek is een ontroerend liefdesverhaal over een man en vrouw die elkaar ontmoeten op een klif in Cornwall. Enkele weken na hun terugkeer uit Cornwall neemt hun leven een dramatische wending. In een interview in het Twents Volksblad van 9 september 2020 zegt de schrijfster over het boek: “Het leest misschien als fictie, maar ik heb het gevoel dat ik het nu geschreven heb, zoals Ronald dat graag wilde. Vier jaar geleden overleed hij naast mij in bed aan een hartstilstand. Een paar uur voor zijn plotseling overlijden vroeg hij of ik een boek over onze liefde wilde schrijven. Ik mis hem enorm, maar zijn en onze liefde is en blijft voelbaar. Dat maakt me sterk. Dit voorjaar was ik er aan toe dit boek te schrijven en straks ligt het gewoon in de winkels!”

Toen ze de eerste exemplaren van het gedrukte boek van de uitgever ontving, zei ze: “De allerlaatste wens vervuld! Vandaag kreeg ik de presentexemplaren van ‘DAG LIEF! De reis terug’. Daarmee is de laatste wens van Ronald vervuld. Kort voor zijn plotselinge dood vroeg hij een boek te schrijven, geïnspireerd op onze Grote Liefde. Het is klaar! Kostbaar, maar ik laat het los. Blij, maar ook met tranen herlees ik fragmenten. Nu gaat het zonder mij de wereld in.”

Een fragment uit Dag Lief. De man in het boek heet Ruben:

Ik vraag zes minuten aandacht van hem voordat hij gaat slapen. (Stoeien, plagen, kietelen.) Ik vind het altijd moeilijk hem ‘los te laten’ wanneer we gaan slapen. Ruben valt meestal snel in slaap. Dan voelt het alsof we onbereikbaar voor elkaar worden en elkaar een beetje kwijtraken. Dit is iets dat mij vanaf het eerste moment dat hij bij mij slaapt, bang maakt. Ruben denkt dat het een angst is die ikzelf creëer, omdat we sterk met elkaar verbonden zijn en ik dat 24 uur per dag wil voelen. Dat is het niet.

Hij heeft wel een trucje achter de hand om mij te laten stoppen met stoeien. Hij gaat roerloos en met gesloten ogen op zijn rug liggen. Dan slaat bij mij direct de paniek toe. Hem zo te zien liggen, benauwt mij. Maakt me bang. Alleen als ik ‘rustig’ word en niet meer ‘plaag’, opent hij zijn ogen weer.

Ooit zal ik hem zo midden in de nacht levenloos naast mij aantreffen. Dat is een innerlijk weten. (Ik heb hem dat verteld.) Die gedachte is heftig en elke avond opnieuw blijft het moeilijk hem ‘te laten gaan’. Dat doet liefde dus ook met je!

Op de cover van het boek staat een silhouet op een bospad in het Rijsterbos. Es Berg die het bospad schilderde, plaatste daarop het silhouet van Ronald. De schrijfster zegt erover: “Ik herken hem daarin exact. Maar het bospad is ook nog eens het pad waar wij elkaar ontmoetten! (Mirnser Klif). De laatste middag van zijn leven wilde hij daarnaartoe voor een wandeling. Enkele uren daarna stierf hij plots. Maar dat pad… Daar begon het en daar eindigde het. Alsof het kringetje rond is… Het silhouet op de cover is werkelijk het silhouet van Ronald. Ik maakte de foto toen we naar de Workumer Waard liepen. We noemden dat klinkerweggetje dat uitloopt op het IJsselmeer: het eind van de wereld!”

Achterin het boek spreekt de schrijfster haar dank uit aan alle hulpverleners en in het bijzonder degenen die betrokken waren bij Ronald toen hij de hartstilstand kreeg. “Mijn speciale dank gaat uit naar alle hulpverleners in het algemeen en in het bijzonder aan hen die betrokken waren bij het verlenen van adequate hulp na de hartstilstand van mijn man. Ik doel niet alleen op hun professionaliteit, maar ook op hun intentie, zorg en aandacht. Zelfs voor mij. De manier waarop zij als team samenwerkten heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Ik ben hen voor eeuwig dankbaar.  […]”In

Dag lief is vanaf nu te koop in de boekwinkel. Met de nu nog geldende coronamaatregeken wil dat voor Koudum zeggen dat het boek te bestellen is bij boekhandel Muizelaar, waarna het thuisbezorgd wordt.