In Geen categorie

Afgelopen maand werd in het Beeldhouwcentrum van Herma Bovenkerk in Koudum een bijzondere solo-expositie geopend: Ko van de Ree (Nice, 1934 – Eindhoven 2010) bouwde naast een carrière in de wetenschap als kunstenaar een indrukwekkend oeuvre op in olieverf, brons, gouache, aquarel en inkt. Na zijn overlijden in november 2010 nam zijn dochter Marieke van de Ree de meer dan twaalfhonderd kunstwerken onder haar hoede in een stichting die tot doel heeft het werk zichtbaar te maken. Voor bijna honderd werken is deze doelstelling werkelijkheid geworden door de tentoonstelling in Koudum. Met als thema muziek is een keuze gemaakt uit de schat aan werken met een rijke beeldentaal, intense kleurenrijkdom en soms absurde taferelen. De portretten leggen mensen bloot in hun authentieke passie en schoonheid, maar ook met humor in hun lelijkheid en onhandigheid, als karikatuur.

Op zondag 31 mei 2015 om 16 uur, verzorgen kunsthistorica Sophie Gobits-van Beek en Marieke van de Ree een lezing over het werk van deze eigenzinnige kunstenaar. Een persoonlijk verhaal in kunsthistorisch perspectief ondersteund met foto’s en video’s. Toegang tot de lezing is gratis.

Mevrouw drs. Sophie Gobits – van Beek was 20 jaar actief voor de Adviesgroep Kunst van de gemeente Nuenen c.a. Vanuit die functie was zij actief betrokken bij onder meer de overzichtstentoonstelling van Ko van de Ree in het Kempenlandmuseum in Eindhoven in 2005. Bij haar afscheid in 2008 ontving ze de gemeentelijke erepenning in Brons. Daarnaast werkt zij als docent kunstgeschiedenis aan de Academie voor Kunst en vormgeving (nu St. Joost) in Den Bosch. Zij was betrokken bij het kunstaankoopbeleid van diverse instellingen en was actief in diverse aankoop- en adviescommissies van provincies en gemeenten. In 2002 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Herma Bovenkerk ontving in 2010 de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds vanwege haar jarenlange inzet om d beeldhouwkunst te stimuleren. In het bloeiende Beeldhouwcentrum in de Hoofdstraat geeft ze les en organiseert ze beeldententoonstellingen.