In Geen categorie
De komende jaren stoppen naar schatting 20.000 boeren met hun bedrijf. Toch is het beroep bij een toenemend aantal jongeren populair. Het probleem is dat zij vaak geen boerderij hebben omdat ze niet uit een boerenfamilie komen. Websites als Boer zoekt Boer probeert oudere boeren en tuinders te koppelen aan jongeren.

Aan het woord komt Jacob Beeker, die al jaren probeert boer te worden. Hij heeft inmiddels 70 stiertjes, die voor boeren weinig waarde hebben en meestal direct na de geboorte worden afgemaakt. Bekijk de website: www.jerseyvleesbestellen.nl/gezocht

Ook spreken we Maria van Boxtel, van Land&Co. Zij adviseert boeren bij het maken van een nieuwe start. Kijk voor meer informatie op: www.landgilde.nl.

De NAJK (Nederlands agrarisch jongeren kontakt) runt de site www.boerzoektboer.nl waarop aspirant-boeren in contact kunnen komen met boeren die een opvolger zoeken.

De Warmonderhof is een opleiding voor biologische land- en tuinbouw. Het aantal leerlingen stijgt de laatste jaren. www.warmonderhof.nl Een voorbeeld van een succesverhaal is te vinden in het Friese Koudum. Hier heeft de familie Van der Wal haar boontjeskwekerij afgelopen jaar verkocht aan een jonge tuinder. Het beroemde Koudumer Beantsje is daarmee gered.https://archief.koudum.nl/it-doarp/koudumer-beantsjes

Verslag: Piet de Blaauw

Redactie: Angelique van Beers

Camera: Maurits Obbema

Deze uitzending is te zien op 21 oktober 2014 om 20:26 uur op NPO 2.