In Geen categorie

Met een klinkende overwinning in de B-klasse op de finaledag bij Lemmer zorgde het Koudumer skûtsje Grytsje Obes weer voor promotie naar de A-klasse. Schipper Arjen de Jong kwam bij Lemmer met zijn bemanning als eerste rond de eerste boei en stond die eerste plaats niet meer af. Daarmee eindigde de Grytsje Obes met 11,9 punten op de derde plaats in het algemeen klassement, achter de nummer 2, de Waaksdom van Ulbe Zwaga (11,8 punten) en de nummer 1, de Emanuel van Herre Hooghiemster (8,9 punten).

Op het woelige water bij Stavoren op zondag 18 augustus had de Grytsje Obes geen best begin van de IFKS 2024. Het Koudumer skûtsje werd daar 13e. Dat was wel anders op het Heegermeer, waar de Grytsje Obes op maandag als tweede geklasseerd werd. Datzelfde gebeurde een dag later bij Sloten. Bij de inhaalwedstrijd op woensdag bij Echtenerbrug eindigde schipper Arjen de Jong en zijn bemanning in de middenmoot, op een zevende plaats. Dat betekende dat de Grytsje Obes op een derde plaats in het algemeen klassement aan de slotwedstijd bij Lemmer begon. Die derde plaats verstevigde schipper Arjen de Jong zelfs nog door inde laatste wedstrijd als eerste te eindigen.

Het zat bepaald niet mee bij de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) 2024. Bij de openingswedstrijden op zaterdag 17 augustus stond er zo weinig wind op het IJsselmeer bij Hindeloopen dat B- en C-klasse én de A-klein geen wedstrijd konden Zeilen. De A-klasse kon met een beetje wind nog net gezeild worden. De inhaalwedstijden van de B- en C-klasse bij Echtenerbrug op woensdag konden nog wel doorgaan, maar vanwege de harde wind zeilde de A-klein ook hier niet.

Ook de wedstrijden van donderdag bij Echtenerbrug en de wedstrijden bij Lemmer op vrijdag werden vanwege de harde wind afgelast. Gelukkig kon er zaterdag 24 augustus, op de slotdag bij Lemmer, wel gezeild worden, maar dat lukte alleen omdat de wedstrijdleiding de wedstrijden naar de vroege ochtend verplaatst hadden.

De prachtige foto’s van de skûtsjes bij Heeg en bij Echtenerbrug zijn van de facebookpagina van Skydrone Sloten, waar nog veel meer foto’s te bekijken zijn.