In Geen categorie

In het pinksterweekend (4, 5 en 6 juni 2022) vindt Makkum Art plaats. Het tweejaarlijkse kunstweekend biedt elke twee jaar een hoogwaardig platform voor beeldende kunsten. Zo’n honderd kunstenaars tonen hun werk op 25 verrassende locaties die vrij toegankelijk zijn. Op deze kunstmanifestatie zijn dit jaar ook twee Koudumer kunstenaars te zien, namelijk Ryt Kooistra en Pieter Broertjes.

Ryt Kooistra begint met een pak klei van 10 kilo, een ‘oude’ pot of vaas of een maagdelijk wit vel tekenpapier. Vervolgens verbeeldt zij wat in haar hoofd zit met haar handen. Behalve met haar handen in de klei neemt zij regelmatig haar tekenpennen ter hand en laat haar tekeningen groeien zonder enig vooropgezet plan. Dit doet zij zowel op het platte vlak als op ruimtelijke vormen. In de Doopsgezinde kerk van Makkum en in de bijbehorende tuin (Bleekstraat 11) laat zij een overzicht van haar werk zien: keramiek en de twee- en driedimensionale zwart-wit pentekeningen.

Pieter Broertjes kan zijn schilderijen in het pinksterweekend in Makkum uitstallen in de voormalige keramiekfabriek van Koninklijke Tichelaar (Turfmarkt 65). Hij schildert landschappen, stadsgezichten, zeegezichten, portretten en naakten. Het schilderen met olieverf ervaart hij als één grote inspirerende ontdekkingsreis. Sinds hij zijn schildersatelier in Koudum heeft, is hij vooral gefascineerd door de kleurschakeringen van het licht in het waterrijke Friese landschap.

Naast het werk van de Koudumer kunstenaars Ryt Kooistra en Pieter Broertjes is er dus van veel meer kunstenaars werk te bewonderen tijdens het pinksterweekend in Makkum: schilderijen, objecten en sieraden, fotografie, grafiek, keramiek, sculpturen, beelden van brons, steen of hout, workshops, textiel en glaskunst passeren de revue. Ook aan de muzikale omlijsting is gedacht.