In Geen categorie

Al langer dan mensen zich herinneren worden in Koudum meer groenten gekweekt dan nodig zijn voor eigen gebruik, van nature zijn bepaalde delen van Koudumer zeer geschikt voor tuinbouw. De producten vinden gretig aftrek, omdat ze op een of andere wijze beter smaken dan elders gekweekte groenten. Vooral de Koudumer sperziebonen (Beantsjes) zijn zeer geliefd, sinds 2003 hebben ze de status van Erkend Streekproduct.

Jaarlijks wordt de pluk van de eerste Beantsjes gevierd op de Koudumer Beantsjedei. De eerste Beantsjes worden op de Beantsjedei op symbolische wijze geveild en iedereen kan tegen een kleine vergoeding aanschuiven bij het Beantsjemiel. Er is muziek, theater en gezelligheid en niet te vergeten de jaarlijkse uitreiking van “it Beantsje fan it jier” aan iemand die zich op bijzondere wijze heeft ingezet. De Koudumer Beantsjedei 2008 zal gehouden worden op 28 juni. Niet op een vrijdag deze keer, maar op een zaterdag.

De Beantsjerace, een wedstrijd voor zeilpramen, zal op dezelfde dag gehouden worden. Het idee achter de Beantsjerace is dat de schippers net als honderd jaar geleden vanuit het haventje de Wyk zo snel mogelijk met de eerste Koudumer Beantsjes de provincie intrekken om ze aan de man te brengen. Toen stonden er geen motoren in de skûtsjes en pramen, laveren dus bij wind tegen en bomend en jagend door de vaarten, wie het eerst was, beurde de beste prijs. Stavoren zal dit jaar worden opgenomen in de te zeilen route.

De start van de Beantsjerace is ’s morgens om 09.30, de aankomst van de eerste schippers in de Wyk wordt rond 16.00 uur verwacht. De activiteiten op het Frieslandplein beginnen om 16.00 uur.

Van de Beantsjerace van vorig jaar heeft RTN prachtige opnamen gemaakt, deze kunt u zien door hier te klikken.

Meer informatie over de Koudumer Beantsjes vindt u via de menukeuze “it Doarp”.