In Geen categorie

Wie tien jaar geleden een computer had en het internet op wilde, was veelal aangewezen op een piepend en krakend modem aan een telefoonlijntje. Eenmaal verbonden duurde het downloaden van een simpel programmaatje eindeloos en was men telefonisch verder onbereikbaar. Toch waren er velen die de grote mogelijkheden zagen van computers en internet en bouwden enkele enthousiastelingen in Koudum een dorpswebsite. Een van de eersten in Friesland. Een gemeenteambtenaar was er op tijd bij geweest om de internet domeinnamen van de Nijefurdse dorpen veilig te stellen en er liep een provinciaal project, genaamd ‘Op Paad’ om dorpen te stimuleren een website op te zetten. Die doortastende ambtenaar van destijds was Jan Bargboer, werkzaam op de automatiseringsafdeling van de gemeente. De Koudumer pioniers vroegen en kregen, mede dankzij zijn inzet, het gebruik van de domeinnaam van de gemeente. René Poppen van het ‘Op Paad’ project stelde een softwarepakket ter beschikking waarmee een website gemaakt kon worden. Jan Bargboer persoonlijk gaf, in zijn vrije tijd, de Koudumer pioniers les in het gebruik van die software, in een lokaal van de LTS. Namens de gemeente beloonde hij hun initiatief met een digitale fotocamera. Pionier Gerrit Venema had het programmeren snel door en was bereid om veel tijd te investeren. Hij maakte de eerste site en bedacht ook de naam Usthús (home) voor de werkgroep. In het voorjaar van het magische jaar 2000 was https://archief.koudum.nl een feit. Groen en geel waren de hoofdkleuren, met onderstaande introductie.

"De werkgroep Usthús van Dorpsbelangen Koudum bouwde deze site, in plezierige samenwerking met de gemeente Nijefurd en voor het ontwerp geholpen door Herma Bovenkerk. Hopelijk draagt dit initiatief bij aan de overgang naar de nieuwe mogelijkheden die het Internet en telematica in het algemeen, ons zullen gaan bieden en is Usthús. Koudum binnenkort een niet weg te denken schakel in het (verenigings) leven te Koudum. Ondernemers, instellingen en verenigingen ga deze uitdaging aan en bouw mee aan een virtueel Koudum."

In tien jaar tijd heeft de website vele ontwikkelingen meegemaakt. Een van de belangrijkste was de komst in Koudum van ADSL. Dat een snelle internet verbinding mogelijk maakte waarbij bovendien de telefoon bereikbaar bleef. Het was een zeer drukke tijd voor de werkgroepleden, ‘ADHDSL’ , want KPN moest overgehaald worden en Koudum was natuurlijk veel te klein, naar men dacht. Toch lukte het. Mede dankzij het commerciële talent en de niet aflatende inzet van Gerben Zwerver. ADSL Koudum werd zelfs een landelijk voorbeeldproject en in de hoogste gelederen van KPN besproken.

Een andere belangrijke ontwikkeling was de komst van de zogenaamde content management systemen. Hiermee kan iedereen met een internetverbinding en een wachtwoord informatie plaatsen op een website. Een dergelijk systeem paste in de ogen van de werkgroepleden zeer goed bij een dorpswebsite. Dorpsgenoot Arjen Hoekema studeerde nog. Hij kende een content management systeem, dat nota bene gratis was, en wist hoe zo’n systeem toegepast kon worden. Hij kwam bij de werkgroep en leverde een grote bijdrage aan de bouw en het ontwerp van een nieuwe website voor Koudum op basis van het content management systeem Typo 3.

Zes van de pioniers van destijds zijn nog altijd nauw betrokken bij het wel en wee van de site: Voorzitter van het eerste uur Jacob Diekman, Gerard Sirag, Teake Hoekema, Bouke Yke Peterson, Sierd de Boer, en Jan de Vries. Zij houden de website in de lucht met allerlei praktische werkzaamheden. Zoals het geven van workshops aan iedereen die gegevens wil plaatsen op de site. Het werven van adverteerders en het betalen van de rekeningen, het updaten van software en informatie, het installeren en testen van nieuwe toepassingen, het beantwoorden c.q. doorsturen van vragen en berichten van bezoekers en het plaatsen van berichten. Rob Pach en Sjoerd van der Veen maken ook deel uit van de werkgroep en zijn daarnaast betrokken bij Bulte Nijs. Zij verzorgen grotendeels het nieuws op de voorpagina, die de naam Bulte Nijs online kreeg, en niet te vergeten de foto’s.

Een zeer gewaardeerd onderdeel is het nostalgisch album van Koudum, met oude foto’s, feiten, verhalen en zelfs geluiden en muziek. Het is een op zichzelf staande website, maar hoort er toch volledig bij. Want de werkgroep Usthús betaalt de kosten voor de opslagruimte van deze zeer omvangrijke website. https://archief.koudum.nl draait op een server van het bedrijf Comino uit Heeg. Inmiddels is Koudum.nl niet meer weg te denken uit het dorp en kan er, mede dankzij een gezonde financiële basis van de werkgroep, bij het tweede lustrum een nieuw uiterlijk voor de site gepresenteerd worden. Ditmaal gemaakt door een professionele ontwerper. De techniek blijft ongewijzigd.

Jan Bargboer zat ook niet stil. Hij verruilde zijn carrière in de automatisering voor het openbaar bestuur en werd wethouder van de gemeente Sneek. Aanstaande zaterdagochtend 11 september 2010, tijdens de reünie van de stichting Koudumers om Utens in de Klink, zal hij de nieuwe site lanceren.