In Geen categorie

Ons rustige dorp Koudum is niet zo vaak op de televisie. Omrop Fryslân, dat wil nog wel eens gebeuren, maar camera’s van landelijke tv-zenders zie je niet veel in Koudum. Toch waren ze er begin dit jaar, voor het programma Man bijt hond XL. Afgelopen maandag waren de beelden te zien in het tv-programma op SBS6.

Man bijt hond XL is een programma van een uur met een aantal bekende rubrieken, onder andere het zomaar aanbellen bij deuren. Nieuw is dit jaar dat verslaggevers terugkeren naar deuren waar ze twintig jaar geleden ook aanbelden met vragen als: Wonen de mensen er nog? Hoe is hun leven veranderd? En wat is er geworden van de wensen en dromen die ze toen hadden?

Op 11 mei 2001 was ‘Man bijt hond’ bij een gezin met tien kinderen en een elfde kind was op komst. In het nieuwe programma waren enkele beelden van 20 jaar terug te zien, maar het item over Koudum begon met een aantal sfeerplaatsjes van onder andere de kerk in Koudum. Dee verslaggever was op zoek naar het huis waar hij wel een foto, maar geen adres van had. Gelukkig stuitte hij op de bekende Koudumer Willem Tun, die aan de hand van de foto het juiste huis kon aanwijzen.

De moeder van het gezin die twintig jaar geleden geïnterviewd werd, bleek niet meer op dat adres te wonen. Met het grootste deel van de kinderen was ze tien jaar later naar een ander dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân verhuisd. Daar ging de verslaggever vervolgens heen.

Het programma is terug te kijken (inclusief een hoop reclame) via de website van SBS. Het item over Koudum begint op 11 minuten.