In Geen categorie

Huisartsenpraktijk Koudum/Wijckel geeft deze dagen op Facebook regelmatig een kijkje in de werkzaamheden van de praktijk die nu anders zijn dan normaal. Dit is een Kijkindepraktijk van dokter Hylke Bakker.

Dat het rare tijden zijn behoeft inmiddels geen uitleg meer. Ook niet dat de impact op de samenleving als geheel enorm zal zijn. Maar uiteindelijk is voor ons allen de vraag wat deze crisis op individueel gebied met je doet en hoe je te wapenen tegen al te negatieve bij-effecten. Het gevoel van onzekerheid kan groot zijn, zeker als je inkomen op de tocht staat. Maar ook de angst het coronavirus onder de leden te hebben, of een ander ermee te kunnen besmetten, mocht je het ongemerkt opgelopen hebben, is van een bedreigende soort.

Ons aangeboren angstsysteem, met adrenaline en andere hormonen die daarin een rol spelen, is helemaal niet toegerust op dit soort bedreiging. Dat is op de bedreiging van een tijger of een beer afgesteld. Je kunt dan ook merken dat je, op momenten van grote spanning, een snellere hartslag krijgt, sneller gaat ademen. Alles om snel voor de tijger en beer weg te kunnen rennen of te kunnen vechten. Maar tegen het coronavirus kun je niet vechten, en wegrennen is in een periode waarin het advies is thuis te blijven niet aan te raden. Maar het verklaart wel waarom je juist even je hoofd leeg kunt maken door naar buiten te gaan en actief bezig te zijn.
Gelukkig leven we hier in Friesland over het algemeen wat royaler dan driehoog achter zonder tuin of balkon. Gelukkig kun je ook af en toe de TV uitzetten of de krant wegleggen en eens een goed gesprek met iemand hebben, een goed boek lezen of een film kijken.

Als dokter merk ik ook dat ik gespannen ben. De berichten uit Italië en Brabant zijn onheilspellend. Wat gaat er op ons af komen? Wat hebben de maatregelen die tot nu toe genomen zijn als effect? En gaan we met zijn allen nu niet dingen die normaal ook prioriteit hebben over het hoofd zien? Het helpt mij ook over deze angsten te praten met mensen om me heen. Het helpt me ook de ontwapenende onschuld van kinderen te zien.

Als ongevraagd advies kan ik dan ook meegeven: volg het nieuws, maar niet te veel, zoek ontspanning en praat vooral over wat er in je om gaat.