In Geen categorie

Huisartsenpraktijk Koudum/Wijckel geeft deze dagen op Facebook regelmatig een kijkje in de werkzaamheden van de praktijk die nu anders zijn dan normaal.  Dit is een Kijkindepraktijk van ouderenconsulente en doktersassistente Yvonne Visser.

Twee weken geleden dacht ik: kan en mag ik nog bij de mensen langsgaan? Ik ben doktersassistente en ouderenconsulente en één van mijn taken is het screenen van kwetsbare ouderen. Het besmettingsgevaar van het coronavirus werd in deze weken wel heel serieus genomen. Het maakte mij ongerust. In overleg met de huisarts, mocht ik mijn visites doen, als ik geen klachten had. Wel moest ik de hygiënemaatregelen goed in acht nemen.

Maar…. nog geen twee dagen later ging Nederland Semi Lock Down en was iedereen ineens kwetsbaar. Wat kwamen we in een bizarre wereld, het maakte mij bang en verdrietig. Wat heeft dit voor gevolgen en wat komt er nog?

Ik mocht dus niet meer bij ‘mijn’ mensen langs. Normaal ben ik veel onderweg, maar nu ben ik de hele dag in de huisartsenpraktijk om mijn mensen te bellen en uit te leggen dat het echt niet meer gaat om bij ze langs te gaan. Omdat iedereen nu kwetsbaar is en vooral mijn doelgroep. Iedereen reageert begripvol en dat voelt goed.

Nu ik veel in de praktijk ben, merk ik dat er een enorme saamhorigheid ontstaat tussen de collega’s en de patiënten. We praten, huilen, discussiëren en lachen, op gepaste afstand…., wat fijn om hier nu te zijn voor elkaar en vooral ook voor onze patiënten, die met veel vragen en onzekerheden zitten. Ondanks dat fysiek contact niet meer mogelijk is, zijn we dichter bij elkaar dan ooit. Helaas hebben we niet op alle vragen een antwoord, maar iedereen doet zijn uiterste best om zoveel mogelijk te helpen.

Het ‘mooie’ van deze bizarre situatie vind ik de verbondenheid en de hulpvaardigheid die ik overal zie en voel. We moeten er met z’n allen de schouders onderzetten, dan komt het goed. Mensen… volg de regels op en pas op elkaar.

Ik hoop u snel weer te kunnen bezoeken!