In Geen categorie

Huisartsenpraktijk Koudum/Wijckel geeft deze dagen op Facebook regelmatig een kijkje in de werkzaamheden van de praktijk die nu anders zijn dan normaal.  Dit is weer een Kijkindepraktijk van huisarts Margriet Sijtema -van der Kooij.

Vandaag geen kijkje in Koudum of in Wijckel, maar in Sneek. Gemiddeld één keer per week ben ik stadse dokter, dan heb ik dienst op de huisartsenpost en vandaag was het weer mijn beurt.

Ook bij het ziekenhuis is alles anders. Pontificaal voor de hoofdingang van het ziekenhuis staat een ambulance, het blijkt dat dit de route is voor patiënten zonder verdenking op besmetting met het coronavirus.

De dokterswacht is nog wel bereikbaar via de spoedingang rechts naast de hoofdingang. De bekende collega’s van de balie begroeten mij van achter plexiglas schermen en de wachtkamer is leeg. Het is bijzonder rustig op de huisartsenpost. De dokterswacht heeft een verdeling gemaakt tussen ‘schone’ en ‘vieze’ posten. In Heerenveen en Leeuwarden zijn er spreekuren voor patiënten met verdenking Corona, vanuit de hele provincie moeten patiënten daar naar toe. Sneek en Drachten zijn de ‘schone’ posten. Als iemand te ziek is om naar de huisartsenpost te kunnen komen dan gaan we op visite, dat doen dan weer alle dokters.

Naast Corona waren er vandaag ‘gelukkig’ ook nog gewone patiënten. Ik zag allemaal klussers die onhandig hadden gedaan en ‘gerepareerd’ moesten worden, maar ik miste de voetballers, volleyballers en andere sporters.

In de wachtkamer heerste een rare stille sfeer, want patiënten mochten geen begeleider meenemen het ziekenhuis in. Daar zit je dan gewond in je eentje, echt niet leuk!

Rond het middaguur kwam de manager van de Dokterswacht een bos bloemen brengen voor op de koffiekamer en een doos chocolade om ons een hart onder de riem te steken. Tussen de patiënten door was er tijd voor het uitwisselen van ervaringen van de afgelopen week met de collega’s. Het blijkt dat iedereen het contact met zijn patiënten erg mist.

Enthousiast hebben we met elkaar een programma voor videoconsulten op de computer geïnstalleerd en succesvol getest. Dus vanaf maandag kan ik beeld bellen! Vraag ernaar bij de assistente dan gaan we het proberen en hopen we dat het ook écht werkt!