In Geen categorie

De Hûnekop is al zo’n tien jaar een begrip in Friesland en de laatste tijd ook steeds meer daarbuiten. Van dorpsfeesten in de kleinste gehuchten tot op de festivalweides van Welcome to the Village en Dokk’em Open Air: overal waar de band speelde werd het een groot feest. En zaterdag 16 november staat De Hûnekop in De Klink in Koudum met als support act Frerik de Swetser.

De verhalen van de Friese arbeiders staan centraal in de Friestalige teksten van De Hûnekop, maar ook als je het niet verstaat is er genoeg lol te beleven aan de feestelijke shows vol rock, country, punk en rockabilly muziek. De Friese taal blijkt geen enkele barrière voor een niet-Friestalig publiek dat van goede muziek en een feestje houdt. Sterker nog, men gaat lachend naar huis en weet voortaan voor altijd wat een ‘brúnwurker’ of een ‘staazjerinner’ is. “Een avond eerlijke arbeidersrock, doordrenkt met drank en humor; dat is de Hûnekop”, zo formuleert de band het zelf op de eigen website.

Frerik de Swetser (Frerik Samplonius van Wijckel) zingt in het Fries, Nederlands en Engels. Hij speelt covers van Johnny Cash tot Status Quo, maar ook eigen vrolijke en humoristische nummers. Drie jaar geleden werd hij bekend met het Friese liedje ‘Iederien wurdt bekend’ dat hij ook wel in het Nederlands zingt. Dit jaar verscheen de single ‘De lillikste man’ ook zowel in het Fries als het Nederlands. Het nummer werd door Frits Spits op de Nederlandse radio gedraaid.

Kaarten voor het optreden van De Hûnekop en Frerik de Swetser kosten aan de zaal € 15,-. In de voorverkoop bij boekhandel Muizelaar, Hoofdstraat 10, in Koudum zijn ze € 10,-.