In Geen categorie

Twee weken geleden kregen de huisartsen in Friesland opeens te horen dat ze het vaccin AstraZeneca konden bestellen voor hun patiënten van 60 tot 65 jaar. Dat betekende snelle acties ook voor de huisartsen in Koudum. Die regelden bijvoorbeeld een priklocatie waar iedereen op veilige wijze kon worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Vrijdag 16 april was het zover: ruim vijfhonderd Koudumers kregen in gebouw Op ‘e Hichte hun injectie. Huisartsen Bakker, Sijtema en Lijklema van de praktijk Koudum/Wijckel prikten zelf. Hieronder hun verhaal.

“Na een week van intensieve voorbereiding was het vanavond: ‘it giet oan!’ Het verschil met de griepvaccinaties is dat we niet per patiënt een dosis aangeleverd krijgen, maar vanuit een flesje moet er voor iedere patiënt een dosis opgetrokken worden. Gelukkig hebben wij kundige apothekersassistentes in ons team die dit een prachtige klus vonden en het met veel plezier konden doen! Spannend is dan ook het laatste flesje, na openen is het niet houdbaar en dan wil je niet een aantal dosis overhouden. En dan het wachten. Na een griepprik mag iedereen meteen naar huis, na de coronavaccinatie is er een wachttijd van 15 minuten in verband met een mogelijke allergische reactie.

Gelukkig heeft uiteindelijk iedereen lopend het gebouw verlaten en konden we onze box met noodmedicatie voor een patiënt die een shock zou krijgen gesloten gehouden. Tot slot is er dan nog de anderhalve meter, ook een hele uitdaging bij een opkomst van ruim 500 mensen binnen een aantal uren. Het was heel fijn dat we gebruik mochten maken van het gebouw Op ‘e Hichte, in onze eigen praktijken was dit nooit gelukt.

Wij willen alle patiënten bedanken voor het komen en het schikken in het opgegeven tijdstip. De sfeer was gemoedelijk. We hopen dat iedereen de komende dagen niet al te veel bijwerkingen gaat krijgen en dat de prik goede bescherming gaat geven! Heel graag hadden we natuurlijk nog een avond georganiseerd voor alle patiënten die met smart wachten op een vaccinatie, maar waarvan besloten is dat de huisartsen die niet gaan vaccineren. We hopen dat de GGD deze groep mensen snel oproept.”