In Geen categorie

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ja, het is bijna gebeurd, de Feestweek 2006 zit er zo goed als op. Vanavond om 19.30 uur nog de Opendeur dienst in de Klink, maar dan is het afgelopen met de vele pret en slaat de rust weer toe in Koudum. Maar eerst nog maar even nabeschouwen wat er gisteren allemaal gebeurde. Allereerst was er de pluimveekeuring in de loods aan De Tille, waar we weer van alles hebben bekeken. Veel konijnen, veel kippen, waaronder een soort met een vreemd hoedje op. Althans, zo kwam het op ons over, maar dat krijg je als je geen kennis van zaken hebt. Toen een kijkje in de Klink, waar een kleine 200 mensen verzameld waren voor de jaarlijkse reünie, de 39e alweer, georganiseerd door de stichting “Koudumers om utens”. Voorzitter Ulfert Hoekema, woonachtig in Woudsend, vertelde dat de stichting 327 leden heeft en dat het programma altijd het volgende inhoudt: een verloting van kleine prijsjes, een door de leden zelf te betalen lunch, want met een jaarlijkse contributie van vijf Euro kom je natuurlijk niet ver, en ‘s middags cabaret. Volgend jaar de 40e keer en er wordt aan gedacht om dan maar op zoek te gaan naar sponsors, want dat jubileum moet groots worden aangepakt. Dus mocht u zich na het lezen hiervan geroepen voelen om iets bij te dragen, meldt u zich dan bij de Feestcommissie en die zal er dan zeker voor zorgen dat nadere contacten met de stichting worden gemaakt. Nog een paar feiten: van die kleine tweehonderd aanwezigen (waarschijnlijk een record) was toch zeker 80% van buiten Koudum, zo ook de 88 jaar oude Fedde de Boer, een van de mensen uit het eerste bestuur. Hij woont in Harlingen, maar moest er ook dit jaar weer bij zijn, vond hij en dus was hij er ook.

Aan het begin van de middag concentreerde de aandacht zich op het Frieslandplein en de Hoofdstraat. In het beeldhouwcentrum kon men zich onder leiding van Herma Bovenkerk uitleven op diverse materialen, terwijl men op het plein twee dingen kon doen, graffiti en streetdance. De publieke belangstelling viel hier wat tgen, maar dat kan te maken hebben gehad met de voetbalwedstrijd Oeverzwaluwen-QVC, die overigens eindigde in een zwaarbevochten 2-1 overwinning voor de blauwen, chapeau! Over de streetdance nog even het volgende: de demonstratie op het Frieslandplein was bedoeld om geïnteresseerde youngsters kennis te laten maken met deze vrolijke manier van bewegen, dus ging het uiteraard nog niet allemaal even gesmeerd. Zou u willen weten hoe het eruit ziet door super getrainde groepen, dan moet u eens komen kijken in sporthal De Rolpeal in Workum. Daar organiseert de stichting Actief voor Afrika op 5 november om 14.00 uur een grote streetdancewedstrijd met groepen uit de drie Noordelijke provincies. Het wordt een geweldige show met heerlijke muziek en veel showlicht, terwijl de entree slechts € 3,00 is. Voor u genieten, voor de mensen in Afrika weer een steuntje in de rug.

De laatste dag van de Feestweek werd afgesloten met de traditionele popavond. Druk, erg druk en opnieuw overuren voor de mensen achter de bar.

Gisteren hebben we u beloofd de primus inter pares van de Feestcommissie aan u voor te stellen, voor zover nodig natuurlijk. Daar gaan we:

NAAM Willem Stellingwerff

LEEFTIJD 41 jaar

BEROEP Senior medew. Fin. Adm. Omrin

HOE LANG AL IN FEESTCOMMISSIE sinds februari 2004

SPECIALISATIE eigenlijk geen. Ik probeer zoveel mogelijk in de gaten te houden of alles qua organisatie volgens planning loopt. Daar ben je per slot van rekening voorzitter voor. Verder onderhoud ik de contacten met de Klink, met de andere horeca, met winkeliersvereniging. Uiteraard organiseer ik ook een aantal activiteiten mee: o.a. de ballonnenwedstrijd, de autopuzzelrit en de Beantsjekriich. Tijdens de feestweek zelf ben ik de hele week vrij om bij alle activiteiten te kunnen zijn, ook al organiseer ik ze niet mee. Op deze manier probeer ik ook overal de vinger enigszins aan de pols te houden.

MOTIVATIE Ik vind dat wanneer je van de lusten van de feestweek geniet, ook eens de lasten (klinkt wat dramatisch) moet willen dragen. Samen met de overige commissieleden probeer ik de lijn van de vorige jaren door te trekken: de Koudumer Feestweek weer een feest voor de hele bevolking proberen te maken (voor Koudumers, door Koudumers) en het geheel weer het karakter van een echt dorpsfeest te geven.

We hebben het als feestcommissie tijdens de voorbereiding en de feestweek zelf behoorlijk druk maar ook ontzettend gezellig.

Maar dat vond iedereen natuurlijk de afgelopen acht dagen, want gezellig was het, elke dag opnieuw. Door het toedoen van de Feestcommissie natuurlijk, want wat hebben ze enorm gebuffeld! En daarom mogen ze best nog wel een keer onze complimenten in ontvangst nemen. Voor zover wij het hebben kunnen overzien klopte alles, super! Maar onze bewondering gaat ook uit naar al die vrijwilligers die soms dagen achter elkaar bezig waren om de hongerige en vooral dorstige mens van het nodige te voorzien. Zonder die barbeesten zou het allemaal niet gelukt zijn en daarom, enorm bedankt en graag tot volgend jaar!