In Geen categorie

Het in 1965 op de nieuwe begraafplaats in Koudum geplaatste herinneringsmonument is opgeknapt.

Dat was geen overbodige luxe, want de van metaal gemaakte eeuwige vlam was behoorlijk roestig. Ook het betonwerk kon wel een likje verf gebruiken. Dit monument heeft de vorm van een taps toelopende zuil met vlam en is uitgevoerd in beton. Als basis dient een lage opbouw van zwerfstenen met een geknikte betonnen afdekplaat.

Doeke Kuipers, destijds werkzaam bij de dienst gemeentewerken van Hemelumer Oldeferd, tekende voor het ontwerp. Bouwbedrijf S.H. de Jong uit Koudum, goed bekend met betonwerk, mocht het werk uitvoeren. Toen het oude gemeentehuis van H.O. aan de Dammenseweg na de herindeling werd gesloten, hing daar nog een marmeren plaat met de namen er op van gevallenen in Nederlands Indië en van burgerslachtoffers van H.O. Gemeente timmerman Ab van der Laan kreeg opdracht om de stenen basis zodanig te verbreden, dat deze marmeren plaat er nog bij geplaatst kon worden. Voorts liggen op deze begraafplaats, vlakbij het monument, nog de graven van vier Canadese en Engelse vliegeniers.

Op 4 mei eindigt hier weer de jaarlijkse stille tocht. De start is om 19.30 uur bij de PKN kerk van Koudum. De stoet wordt voorafgegaan door een aantal tamboers met omfloerste trom. Vanaf 19.45 speelt fanfare Nij Libben op de begraafplaats koralen, na twee minuten stilte volgen dan nog het Engelse volkslied en het Wilhelmus.

bron: www.balkstercourant.nl