In Geen categorie

Op vrijdag 3 juli was het precies acht jaar geleden dat onder grote belangstelling bij het politiebureau in Koudum het Fleanmasine Monumint onthuld werd. Het monument staat er voor de bemanning van de geallieerde bommenwerper die op 3 juli 1942 vlakbij deze plek neerstortte. De Fleanmasine Kommisje van de Stichting Histoarysk Koudum die acht jaar geleden het herdenkingsmonument realiseerde, vond het ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Nederland wel tijd om een kleine herdenking te organiseren.

Vanwege de coronamaatregelen kon dat niet massaal. Daarom waren alleen leden van Histoarysk Koudum en enkele anderen uitgenodigd. Om 9.45 uur kwam het gezelschap, allemaal keurig op anderhalve meter afstand, bij elkaar voor de sfeervolle herdenking bij het monument. Jan de Vries, voorzitter van Histoarysk Koudum, hield het openingspraatje. Daarin verhaalde hij onder andere van de bomscherf, afkomstig van het neergestorte vliegtuig, dat Hendrik de Jong als jongetje in 1942 vond en eind 2019 aan Histoarysk Koudum schonk. De Vries eindigde met de woorden dat wij nu in vrijheid kunnen leven mede dankzij de drie bij Koudum omgekomen bemanningsleden van het neergestorte vliegtuig.

De Canadese Hampden bommenwerper AE 248 stortte neer in de vroege ochtend van 3 juli 1942 nadat het op weg naar Duitsland door een Duitse nachtjager beschoten was. De piloot wist het toestel te verlaten en werd bij Molkwerum door de Duitsers gearresteerd. Het grootste gedeelte van het toestel, dat door de beschieting explodeerde, stortte in Koudum neer. De drie andere bemanningsleden kwamen daar om en hun oorlogsgraven zijn nog altijd op de Algemene Begraafplaats van Koudum te vinden.

Tineke Jongsma blies de Taptoe, waarna een minuut stilte volgde en een bloemstuk bij het monument werd gelegd. Ulfert de Jong sprak namens de Fleanmasine Kommisje over de totstandkoming van het monument, waarvoor Histoarysk Koudum In 2011 het initiatief nam. De Fleanmasine Kommisje, bestaande uit Ulfert de Jong, Sjoerd Huitema, Frits Hellendoorn en Loes de Boer zocht een geschikte locatie, regelde met enige moeite de vergunningen om het monument te plaatsen en slaagde er ook in de financiering rond te krijgen. Op 3 juli 2012 werd het monument onthuld, onder andere in aanwezigheid van nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden.

Ulfert de Jong vertelde ook nog de anekdote hoe hij via Dirk Osinga contact had gekregen met nabestaanden van een van de omgekomen bemanningsleden. Die waren bij Dirk in het café geweest en hadden een briefje met een telefoonnummer achtergelaten. Het paste dan ook helemaal dat de aanwezigen bij deze herdenking na afloop naar café Tarantella in de Hoofdstraat gingen voor een kopje koffie met oranjekoek.

Histoarysk Koudum heeft een klein filmpje van de plechtigheid op zijn Facebookpagina geplaatst:

Herdenking Fleanmachine monument

Dit is de video die gemaakt is door Fardau de Boer, het geluid is minimaal dat de volume knop kan voluit.Hieronder is de link die verwijst naar de pagina van de Hampden-crasch -1942https://historisch.koudum.nl/index.php/koudum-in-de-tweede-wereldoorlog/hamden-crash-1942-pagina

Geplaatst door Stichting Histoarysk Koudum op Zaterdag 4 juli 2020