In Geen categorie

Het is nog lang geen 10 augustus, de dag dat de IFKS – de iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen – van start gaat, maar de bemanning van het Koudumer skûtsje Grytsje Obes is al druk bezig met de voorbereidingen. Het is ook spannend, want het skûtsje van Koudum vaart dit jaar in de A-klasse.

Omdat Arjen de Jong in 2016 het roer van de Grytsje Obes overnam van zijn vader Romke, moest hij helemaal onderop in de C-klasse beginnen. In zijn eerste jaar als schipper promoveerde hij direct naar de B-klasse. In 2017 werd het Koudumer skûtsje zesde in het eindklassement en vorig jaar – na nota bene een diskwalificatie in de eerste wedstrijd – werd de Grytsje Obes kampioen in de B-klasse. Dat leverde uiteraard promotie naar de A-klasse op.

Op de Facebookpagina van de Grytsje Obes, die het veelzeggende logo ‘GO’ in het zeil voert, zijn de voorbereidingen op de wedstrijden te volgen. Dat gaat niet altijd van een leien dakje. Eind mei bijvoorbeeld kon de eerste wedstrijd van Lemmer Ahoy door een gebroken zwaardbout niet gezeild worden. Maar vorige week stond er weer een prachtig filmpje van de voorbereidingen op Facebook.

Foto van Kees Klip via de Facebookpagina van Koudumer Skûtsje Grytsje Obes