In Geen categorie

In mei van dit jaar vroeg eigenaar Egbert Steenbergen zelf het faillissement van hotel Galamadammen in Koudum aan. De werknemers hadden tot april betaald gekregen en zaten daarna zonder werk en inkomen en het hotel was dicht. Tot verwondering van curator Robert Verdonk was er, ondanks de coronacrisis, van diverse grote horecapartijen aardig wat belangstelling voor het failliete hotel. Daarbij ging het volgens de curator niet zozeer om de horeca, maar vooral om de bijzondere plek.

De curator kon het hotel echter niet aan een goed biedende koper overdoen, omdat Steenbergen wel zijn exploitatiemaatschappij Horeca Merenzicht die het hotel runde failliet had laten verklaren, maar hij bleef met zijn andere bedrijf eigenaar van de gebouwen en de jachthaven. Door deze constructie raakte Steenbergen in feite een schuld van 1,6 miljoen euro aan zichzelf kwijt. Een schuld aan een bank of aan de belasting was er nauwelijks, en verder was er een schuld van z’n 50.000 euro aan overige schuldeisers die dat geld waarschijnlijk niet terugkrijgen.

Op sociale media heeft deze gang van zaken ook wel vraagtekens opgeleverd en wordt zelfs gesproken van een ‘trucje in de horecawereld’. Hoe het ook zij: Steenbergen wil zelf het hotel heropenen, maar pas op het moment dat de coronaperikelen achter de rug zijn. Hij heeft een nieuwe vennootschap opgericht (Galama aan ’t Water) dat de activa van Horeca Merenzicht overneemt. Onder de nieuwe naam Galama aan ‘t Water zal het hotel-restaurant mogelijk in april 2021 heropenen.

Jachthaven

De nieuwe vennootschap van Steenbergen zal ook de exploitatie van de jachthaven overnemen. De huidige huurders van de ligplaatsen kunnen deze tot en met 27 augustus gebruiken, zo heeft de curator bedongen. Het is sinds kort ook weer mogelijk gebruik te maken van toiletten en douches bij de jachthaven. Na 27 augustus worden er nieuwe afspraken gemaakt over het huren van een ligplaats.

Bronnen: Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant, Nauticlink, Twitter.