In Geen categorie

Friso vaart al bijna zijn hele leven, eerst als schipper op zijn eigen charterschip, tegenwoordig als sleepbootschipper. Nog nooit had hij op een oceaan gevaren. Die kans diende zich aan toen een iemand hem vroeg om samen een jacht van de Azoren naar Malmö in Zweden te zeilen. De eerste dagen van de tocht verliepen zoals gedroomd: windkracht 4, een blauwe lucht, dolfijnen rond het schip en spuitende walvissen in de verte. De wind nam echter toe tot 7 beaufort, met huizenhoge golven, wat op zich voor de veiligheid en het zeilen geen probleem hoeft te zijn, al krijgt het schip meer te verduren. Op een gegeven moment echter raakte door onbekende oorzaak het roer beschadigd en bestond het risico op het ontstaan van een gat onder de waterlijn. Bij het zeilend voortzetten van de reis bestond de kans op zinken.

Ze hebben een aantal opties overwogen, zoals zonder zeil, voor top en takel, de storm uitrijden, om het roer te kunnen repareren wanneer de omstandigheden het zouden toelaten, en het overstappen op een passerend vrachtschip. Maar de kans op een succesvolle reparatie leek hen te klein, bovendien was niet zeker dat het roer het onbelast wel zou kunnen houden; bij overstappen zou het jacht waarop ze voeren door de golven gekraakt worden tegen het vrachtschip. Bovendien ging dat schip richting Cuba.

Uiteindelijk besloten ze de Engelse kustwacht te alarmeren. Die heeft hen met een helikopter van boord gehaald. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, want de mannen moesten in het reddingsvlot om gehesen te kunnen worden, daarbij ging de Britse reddingswerker voortdurend kopje onder in de enorme golven. Bij het hijsen van Friso, die als eerste ging, haakte een lijn aan het reddingsvlot waardoor het over de kop ging en zijn achterblijvende collega, onder het vlot in het water belandde. Gelukkig liep het voor beiden goed af. De Britse marine zorgde voor droge kleren en een hotel. Volgens een woordvoerder van de marine was de redding "extremely difficult" en waren de beide slachtoffers "quite shaken but extremely grateful".

Intussen is duidelijk geworden dat ook het zeiljacht het avontuur heeft overleefd. Een vissersschip heeft het opgepikt en naar een Engelse haven gesleept. Daar zal het worden gerepareerd om vervolgens de reis naar Zweden te kunnen voortzetten. Op de vraag van de Britse marine wat er met zijn bagage moest gebeuren, heeft Friso geantwoord dat die maar aan boord moest blijven, want hij is vast van plan om de reis naar Malmö af te maken.

Klik hier voor het nieuws van de BBC over de redding