In Geen categorie

Het Fries Museum brengt in 2013 samen met Omrop Fryslân een Friese talentenjacht voor amateurkunstenaars op de buis. Vanaf 1 oktober gaat de zoektocht naar nieuw kunsttalent van start. Ben je amateurkunstenaar, heb je iets met Friesland en ben je 18 jaar of ouder? Schrijf je dan in voor MUSE en stuur ons je eigen Friese topstuk! Aanmelden kan tot en met 11 november via de website muse.friesmuseum.nl.

MUSE wordt in het voorjaar van 2013 uitgezonden op Omrop Fryslân. Tijdens het programma krijgen de kandidaten wisselende opdrachten, die altijd iets te maken hebben met Friesland als inspiratiebron. De kijkers bepalen samen met een jury van kunstkenners wie in aanmerking komt voor de hoofdprijs: een expositie in het Fries Museum. In dit televisieprogramma wordt eindelijk eens in gewone taal over hedendaagse kunst gepraat. Wat vinden de experts goede kunst en waarom?

Het Fries Museum treedt met dit project buiten de eigen muren. "We willen heel veel mensen enthousiast maken voor kunst, dat is ons doel" aldus directeur Saskia Bak. Omrop Fryslân gaat er een bijzonder televisieprogramma van maken". "We willen de kijkers laten beleven hoe mensen met kunst bezig zijn", zegt hoofd cultuur Piter Zwart.

muse

Friesland is de muze van de deelnemende amateurkunstenaars. Dit komt terug in de titel van het programma: MUSE. Als knipoog naar het woord museum wordt MUSE deze keer met een ‘s’ geschreven. MUSE heeft een eigen huisstijl, met de karakteristieke typografie van het Fries Museum. De opvallende achtergrond in het logo is van kunstenaar Claudy Jongstra. Het is een detail uit een groot vilten kunstwerk voor de entreehal van het nieuwe Fries Museum. Hierin staan beleving van lucht, licht en aarde van Friesland voorop.

jury en presentator

De jury van gepassioneerde kunstkenners bestaat uit museumdirecteur Saskia Bak, beeldend kunstenaar Remon de Jong en galeriehouder Steven Sterk. Presentator Miranda Werkman volgt het leer- en maakproces van de deelnemers, inclusief bloed, zweet en tranen.

bankgiro loterij

Het programma wordt mogelijk gemaakt door de 700.000 deelnemers van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij steunt met de helft van haar inleg een groot aantal culturele organisaties, waaronder het Fries Museum. Dit televisieprogramma is een project dat begin 2012 werd beloond met een extra bijdrage van de BankGiro Loterij.