In Geen categorie

Ook dit jaar hadden we geluk met het weer. Zo was het 2 weken van te voren letterlijk huilen met de pet op. (veel regen en wind) Maar vanaf 4 september stonden wij weer met de korte broek aan de start van de 47e editie van de Koudumer feestweek. Wij vonden het wederom een geslaagde week, waar we met een goed gevoel naar terugkijken. Veel foto’s en info kunt u vinden op onze feesweek hyves. http://feestweekkoudum.hyves.nl/ Hieronder een samenvatting van de feestweek 2010

Zaterdag 4 September

Voordat de officiële start van de feestweek was begonnen in de vorm van de Ballonnenwedstrijd, waren er reeds andere activiteiten van start gegaan Zo was er de Brandweerdag waarbij alle korpsen uit de omstreken met elkaar streden om de eer. Er waren een kleine 16 kanoërs die een lange tocht maakten tijdens de 6e Nijefurdse kanotocht. Voor de paardenliefhebbers was er de menwedstrijd. Hier waren 4 combinaties met wagen en 26 onder het zadel. Ook voor hondenliefhebbers was er de eerste zaterdag van de feestweek wat te doen. Er was een hondenshow tijdens de opendag van hondenclub Koudum. Het ballon oplaten werd door veel kinderen en ouders bijgewoond. Doordat er weinig wind was, gingen de ballonnen mooi omhoog i.p.v. rechtstreeks de boom in zoals in 2009. Na het ballonoplaten was er clown Babsie Slapsie voor 49 kleinen onder ons. Daarna keken nog eens 48 kinderen keken naar de film Shrek-3. Voor de ouderen lagen er sloepen klaar waar onder genot van een hapje en drankje een mooie tocht rondom Koudum werd gemaakt. 26 mensen genoten van een mooie dag op het water De zaterdag werd afgesloten met de Night of the Beantsjes. Het Thema was dit jaar reizen. De Klink was omgebouwd tot schiphol en de bezoekers werden verwelkomt door een voltallig KLM-bemanning. +/- 800 bezoekers bezochten de Klink waar een spetterende avond plaatsvond. Voor foto’s editie 2010 : www.notb.nlZondag 5 September

Een dag waarbij de zon veel scheen en de motoren veelvuldig brulden op de Koudumer autocross. Deze cross was vol sensatie en een groot succes. Bijna 2000 toeschouwers waren getuige van spectaculaire wedstrijden in de verschillende klassen. Doordat de baan erg snel was, gebeurde het regelmatig dat er een auto over de kop rolde of op z’n zij ging. Het publiek was laaiend enthousiast en heeft zich geen moment verveeld. De motortoertocht had hierdoor wat concurrentie. Er gaf zich 1 rijder minder op dan het jaar ervoor. ‘s Avonds was het nog gezellig druk Bij Peter en Ineke, mede doordat veel autocrosser de dag afsloten in Spoorzicht.

Maandag 6 september

Maandagmiddag konden alle kinderen na schooltijd aanschuiven bij de Kinderbingo. 89 kinderen zaten geconcentreerd met hun bingokaart bezig. Er waren veel mooie prijzen te verdelen. ‘s Avonds was er de autopuzzeltocht. Van de +/- 50 wagens werd wederom de equipe van Korenstra eerste in de A-Klasse.

Dinsdag 7 september

Dinsdag was de eerste dag dat we smorgens regen hadden. ‘s Middags werd het droog, maar de regen had zijn weerleg op het aantal mensen dat meefietsen met de fietstocht. 49 fietser inclusief de feestcommissie kregen een verkorte doch mooie fietstocht voorgeschoteld. Bij de Hege Gerzen in Oudemirdum werd een bakje thee/koffie met appelgebak gehaald. Hierna werd de terugreis ingezet naar Koudum. ‘s Avonds was er voor de jongeren van 12-15 jaar een Horrortocht. Bij de Klink werd verzameld. Vanaf hier werd iedereen opgehaald door een tweetal Psychopathische Monniken. Onder leiding van deze ongure types werd de hele groep naar de boerderij van Loes & Pietie gebracht. Hier stond een spannende avond te wachten. Er werd eerst een film gekeken en daarna was er nog een duistere tocht door het park waar menig deelnemer ontmoetingen had met enge figuren. Na afloop kon iedereen weer veilig naar huis. Met de spoken werd nog gezellig nageborreld.

In de klink was er de bingo voor de ouderen. Het was weer een drukke boel in de Klink. Ruim 150 mensen hoorden gespannen naar de cijfers die werden opgelezen. Er waren veel prijzen te verdelen. In de superronde ging de hoofdprijs, een fiets, naar mevrouw H. Melchers.

Woensdag 8 september

Door de oranjevereniging was er een vossenjacht inelkaar gezet die door de vreemste plekken van Koudum ging. In de Klink was het toneelstuk Beant Baas for president. +/- 150 mensen genoten van de extreme ambities van de norse Beant.

In de sporthal was tegelijkertijd een sportief samenzijn van buurten/vrienden/bedrijven die allemaal een volleybalteam hadden samengesteld. Net als vorig jaar was alles weer vol. 18 Teams streden om de eeuwig roem. De winnaar werd uiteindelijk de eeuwige 2e , de Agrariërs. Nummer 2 werd Artiku. 3e werd de Kuilart. De poedelprijs ging naar het team van de Finke.

Onder leiding van de band de Hen3ko’s bleef het nog lang gezellig in de Sportkantine.

Donderdag 9 september

Om 1 uur stond een dubbeldekkerbus en een rolstoeltaxi klaar voor de Finke. Voor de 62 senioren betekende dit weer een leuk uitstapje naar een bestemming die vooraf nog geheim was. Na het instappen, dat door de hoge leeftijd van sommige deelnemers redelijk wat tijd in beslag nam, werd koers gemaakt richting Giethoorn. Onderweg werden de deelnemers op de hoogte gehouden van historische weetjes en informatie over de dorpen en steden die werden gepasseerd. Spreker Henk Hoekema had er weer veel tijd aan besteed en iedereen genoot volop. In Giethoorn werd koffie met gebak genuttigd, waarna er in een overdekte punter een prachtige rondvaart door en langs giethoorn werd gehouden. Na afloop was er nog een broodmaaltijd in de Kuilart.

Voor de jeugd was er die avond nog de playbackshow in de Klink. Hier was te zien dat er veel muzikaal talent aanwezig is in Koudum. diverse jonge artiesten deden hun best in een volle Klink.

Vrijdag 10 september

Om goed aan het matinee te kunnen beginnen heeft de optochtcommissie een prachtig zeskamp uit gezet. De Dobbe Survival. Het was een prachtig gezicht hoe 13 teams de strijd aangingen tegen de klok, het water, de tegenpartij en zichzelf. Als je wilde winnen dan was droog blijven geen optie.

Bij bijna alle spelen werd water gebruikt. Bij twee spelen speelde zeep een grote rol. De ene keer om de baan glad te maken en de andere keer in de vorm van schuim om de te zoeken voorwerpen onder de verbergen. De winnaars van deze editie van de dobbe survival waren Dammenseweg / Butenskar Het weer was prachtig en de survival was net voor een dikke bui afgelopen.

Dat was niet erg omdat iedereen toen al in “de Klink” zat. Er was daar een geslaagd matinee met de muziek van Lets Dance en een chinese maaltijd.

Zaterdag 11 september

Onder grote belangstelling werden bij de jongdierendag menig kip of konijn door de keurmeesters gekeurd en voorzien van een predicaat.

Bij de keuring van de hoenders en de konijnen werden maar liefst 91 konijnen en 74 hoenders van groot tot klein en van driekleur zwart tot zalmkleur door 3 keurmeesters gekeurd.

De uitslag was als volgt: Mooiste konijn een witte Wener van L.Stegenga uit Joure, mooiste konijn van de jeugd was een Hollander van Wilco Boersma uit Workum, het mooiste konijn in de

C-Klasse was een Tan zwart van J.de Jong uit Workum.

Bij de hoenders won E.Wolthuizen uit Koudum met een Hollandshoen kriel en Akkelys Okkema won bij de jeugd met een Antwerpse baardkriel.

Er was veel belangstelling voor de Friese Molendag, tevens onderdeel van de Koudumer Feestweek, afgelopen zaterdag. Mede door het mooie weer hebben vooral de kinderen volop genoten van de inmiddels traditionele attracties als de draaimolen en het springkussen. Ook het nieuwe "eendjes vissen" was een succes, wat blijkt uit de foto’s die te bekijken en/of te downloaden zijn op http://picasaweb.google.com/venema.roel .

Een nieuw onderdeel was de “Beantsjerin”. Er was een prachtig parcours uitgezet. Dit ging o.a. door het koudumerbos. Enkele deelnemers gaven aan niet eens bekend te zijn dat deze paden er waren.

De kinderen hebben voor het goede doel “Stichting doe een wens” gelopen. De deelname was voor ons minder dan verwacht. Er hebben een 14 tal kinderen en een 8 tal volwassenen meegelopen.

Voor 2011 gaan we zeker overwegen om de beantsjerin op het programma te zetten maar dan mogelijk op een ander moment.

Tijdens al deze activiteiten, waaronder ook de voetbalwedstrijden, waren en weer vele oud-koudumers in ons dorp. Zij hielden hun jaarlijks reünie in “de Klink”. Deze reünie zal ook zeker in 2011 weer op het programma staan.

Na deze drukke dag was het nog lang niet voorbij. Er waren optredens van de Geartsje de Boer band,

Love Shack en Groove Department. Zondag 12 september

Op zondagavond was er de opendeurdienst welke geleid werd door Paul de Groes en ook het kinderkoor Kokikoo optrad.

Graag willen wij de middenstand, alle vrijwilligers/hulp en natuurlijk heel Koudum bedanken voor deze mooie feestweek. Wij kijken alweer voorruit naar volgend jaar wanneer de 48e editie van de feestweek zal plaatsvinden. We hopen jullie dan weer graag te zien.

De leden van stichting feestweek Koudum,

Gerben Brouwer, Titia Fopma, Sylvia Wielinga, Regina Boekema, Wybe Leenstra, Chris Vessies, Jurjen Faber, Teake van der Veer, Sippy de Jong v/d Zee, Luut Dijkstra