In Geen categorie

De Hoogstambrigade Zuidwest Friesland houdt zaterdag 23 maart van 10 tot vier in De Klink samen met de Vrienden van het Oude Fruit in Koudum een entdag, waarop mensen fruitboompjes kunnen laten enten.

Tegen een kleine vergoeding voor materiaalkosten zullen deskundigen jonge fruitboompjes voor belangstellenden enten. Er wordt gebruik gemaakt van enthout van oude fruitrassen, die in Noord-Nederland thuishoren en zeldzaam zijn geworden. Bij appels kan gedacht worden aan de Drentse Paradijs, Groninger Kroon, de ouderwetse Goudrenet, Franse Kroon, Notarisappel, Sedeling en Zoete Kroon. Bij de stoofperen aan de Brederode, Harm Harkespeer (Pondspeer) en Winterbergamot en bij de handperen aan Beurré de Merode, Juttepeer, Suikerpeer en Zwijndrechtse Wijnpeer.

Bezoekers kunnen ook zelf enthout meenemen van een fruitboom, waarvan men een jonge boom zou willen hebben. Hiervoor moet men dan wel enkele stevige éénjarige scheuten meebrengen. Gasten kunnen ook zelf leren enten of door de deskundige laten enten.