In Geen categorie

Na jarenlang geharrewar van wel- of niet een stoomtrein van Sneek naar Stavoren zijn er nu concrete plannen om deze vanaf volgend jaar te gaan laten rijden. Het gaat volgens de organisatoren een toeristische publiekstrekker worden.

In Koudum, wat als dorp ook al jarenlang in de goede richting opstoomt, is dit besluit met open armen ontvangen. Zeker door buurtvereniging “Station De Zwarte Haan”. Deze buurtvereniging zag er direct een aanleiding in om iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen enthousiast te maken om voor een heuse halte te pleiten. De Stationsweg en Spoarleane bestaan al in Koudum, dus daar kan het niet op stuk lopen. Nu nog een echt Stoomtreinstation. Dat zou, naast de andere toeristische voorzieningen, pas een echte klapper worden voor het dorp. Buurtvereniging “Station De Zwarte Haan” greep dit aan om het als thema voor de optochtwagen onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Men stak de koppen bij elkaar en filosofeerde over de mogelijkheden. Samen ontwierpen ze een heuse stoomtrein in oude stijl, met een aankleding die u doet wegdromen naar vervlogen tijden. Vervolgens ging men geheimzinnig aan de slag, want er mocht nog niets uitlekken. Er werd gezaagd, getimmerd en geverfd tot in de kleine uurtjes.

Maar het resultaat mag er zijn en is tijdens de Optocht van Koudum te bewonderen.

Ook doet de buurtvereniging tijdens de optocht een dringende oproep naar het gemeentebestuur om zich serieus over de vraag te buigen of er een stoomtreinstation in Koudum mogelijk is. Laten we de trein niet missen! Het zou toch uiterst jammer zijn als dat het geval is.

Wij als buurtvereniging hebben de naam reeds bedacht; “Station De Zwarte Haan”.