In Geen categorie

De bewoners van verzorgingshuis De Finke in Koudum mogen vanaf vandaag, 21 januari 2021, nog maar één vaste bezoeker per week ontvangen. Die mag wel elke dag een keer langskomen. Het aanscherpen van de bezoekregeling in alle tehuizen van Patyna volgt op het aantreffen van de Britse coronavariant in Friesland. Verzorgingshuis De Finke, onderdeel van zorginstelling Patyna, was net weer een week open, nadat er vanwege coronabesmettingen de eerste weken van het nieuwe jaar helemaal geen bezoek meer mogelijk was.

Patyna heeft ruim 25 locaties, waarvan een groot deel in Súdwest-Fryslân. De bezoeker mag elke dag één keer langskomen tijdens vaste bezoekuren, laat Patyna-woordvoerder Esther Larooi weten. ,,Dit hebben we in overleg met de centrale cliëntenraad besloten.” Andere Friese ouderenzorginstellingen voeren de nieuwe regeling ook in.

Omdat meerdere medewerkers en bewoners besmet zijn met het coronavirus, heeft Patyna een aantal locaties en afdelingen gesloten voor bezoek. Het gaat om afdelingen De Marren en Terpen/Greiden in de Ielânen (Sneek), het Bonifatiushuis (Sneek), de begane grond van Martenahiem (Tzum), de tweede etage van Dr. Wumkeshûs (Sneek) en afdeling Rozemarijn blauw van Bloemkamp (Bolsward). ,,De afgelopen dagen is het stabiel qua besmettingen, maar dat kan ieder moment weer anders zijn”, aldus Larooi. ,,We hebben te maken met dagkoersen.”

De Britse virusmutatie zorgt volgens Larooi voor onzekerheid bij medewerkers en cliënten van Patyna. Vorige week werden meerdere besmettingen bij ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen, een locatie van zorginstelling De Friese Wouden, vastgesteld. Aanvullend onderzoek onder vierhonderd bewoners en medewerkers leverde er zestien besmettingen op. GGD Fryslân liet maandag weten een uitgebreid onderzoek te gaan starten naar mogelijke andere besmettingen met de Britse variant in de rest van de provincie. Zo worden deze week onder andere dertig monsters van positieve tests uit zorginstellingen onderzocht. ,,Het is niet bekend of hier monsters van Patyna bij zitten”, zegt Larooi.

Ondertussen is het vaccineren gestart. Volgens het landelijk vaccinatiebeleid is het nu de beurt aan zorgmedewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen om te worden geprikt. Vrijdag 15 januari zijn ze hier bij Patyna mee begonnen. Larooi: ,,We zijn blij dat eerste collega’s zijn gevaccineerd. Volgende week volgen hopelijk de bewoners van de verpleeghuizen. Ondertussen blijven we iedereen wijzen op onze coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondneusmasker in de gehele locatie en de anderhalve meter afstand. Dit is nog steeds nodig.”