In Geen categorie

Heel het jaar door staat Leeuwarden Fryslan Culturele Hoofdstad van Europa 2018 in het teken van ‘mienskip’. Sommigen zeggen het woord niet meer te kunnen horen. Maar je ervaart en beleeft het wanneer begin april een verzoek uit Sneek komt ‘of we – in het kader van At the Watergate – ook een aantal jeugdorkesten vanuit Europa willen ontvangen op het Centrium in Koudum’.

     Van de Centrium Commissie

‘Wow!’ is de eerste reactie. ‘Dát zou mooi zijn op ons mooie muziekpodium!’

At the Watergate was een evenement waarbij van 9 t/m 11 mei 6.000 jonge musici uit heel Europa naar Sneek en omgeving kwamen om daar op 30 verschillende podia zo’n 600 concerten te geven. Voor de mensen van het kunstencentrum Atrium in Sneek ook geen dagelijkse kost, dus dat vergde heel wat organisatie. Waar slapen die jongelui? Hoe regelen we het vervoer? Hoe zit het met grotere instrumenten zoals piano’s en percussie die ze niet zelf mee kunnen nemen? Hoe vangen we het publiek op? En wat doen we als het regent?

Een aantal van deze vragen kwamen ook te liggen op het bordje van de Centrium Commissie van Dorpsbelangen. Maar dan zie je wat samenwerking vermag. Iedereen dacht mee en pakte aan. Daardoor konden we Koudum en zijn bezoekers  op 10 en 11 mei twee mooie dagen bezorgen, met heel veel muziekplezier. Dát is mienskip!

Op donderdag was er eerst een kleine brassband uit Zwitserland op het podium. Een wat groter symfonie-orkest uit Duitsland dat daarna kwam wilde – gezien de kans op regen, wat slechts is voor de strijkinstrumenten – niet op het podium spelen. Dus ontvingen we hen in de muziekschool. De daaropvolgende popgroep (ook uit Duitsland) kon zich daardoor al wat opwarmen op het Centrium  en wat langer spelen. Uit België kwam een groep die met verschillende instrumenten folkmuziek maakte. Toen door ons aan hen om een toegift werd gevraagd bedacht de coach van deze groep spontaan een volksdans, daarbij geholpen door een aantal mensen uit het publiek. De grootste verrassing kwam aan het einde van de middag toen we 74 blazers op en rond het Centrium een plaatsje moesten bieden. Wij hadden maar 45 stoelen. Geen probleem, ze schikten in en mede door de enthousiaste dirigent speelden ze de wolken weg en kwam er nog wat zon die dag.

Vrijdags was het prachtig weer en begon het Jugendblassorchester Velbert op het terras van het Beeldhouwcentrum, omdat tot half een de markt het plein bezette. Toen de kramen weg waren gingen we weer verder op het Centrium. Het was deze dag de dag van de blazers. Een speciaal voor dit soort evenement opgericht soort bigband-plus (blazers met wat strijkers) uit Nordholt (Duitsland) speelde speciaal voor At the Watergate gecomponeerde muziek. Gevolgd door een bigband en brassband uit Tsjechie. Ons evenement werd afgesloten door een harmonieorkest uit Zwitserland dat liet horen dat je zelfs met alpenhoorns kunt swingen.

Het was één groot feest!

Hou de agenda en de berichten in de plaatselijke en regionale media in de gaten. De Centrium Commissie gaat dit zomerseizoen iedere laatste zondag van de maand (m.u.v. juli, dan is het de een-na-laatste-zondag) iets organiseren. En we sluiten het seizoen op zaterdag 29 september af met Jazzy Koudum. Een kleinschalig open lucht jazzfestival op en rond het Centrium.