In Geen categorie

Ruim 2.200 deelnemers hebben zondag 7 mei meegelopen met de Gaasterland Wandeltocht door de Zuidwest hoek van Friesland. Na een druilerige meivakantie werd het mooie weer gevierd met een stevige wandeling over 40, 15, 25 of 7 ½ kilometer. Het thema was dit jaar ‘ontdek Gaasterland’ en daarmee had de organisatie niets teveel beloofd. Een wandelaar van gezegende leeftijd zei: “ik woon mijn hele leven al in Oudemirdum, maar vandaag ben ik op plaatsen geweest waar ik nog nooit eerder was!”. Zo ging de tocht door de stal van de biologische IJsboerderij, door de prachtige theatertuin en door de stallen van de paardenboerderij in Oudemirdum met, als we goed hebben geteld, wel 150 paarden. Het gras was zelfs nog even snel gemaaid. Uniek was dat Natuurmonumenten haar gebied had vrijgegeven om het Oudemirdumerklif te bezoeken. Ook kon de molen bij Nijemirdum bekeken worden, met doorgang dwars door de weilanden van de boer. Voor de 7 ½ kilometer tocht was vervoer terug geregeld met een oldtimerbus, volgens een jonge deelneemster ‘zalig!’

De opbrengst van de wandeltocht gaat naar twee goede doelen: Stichting Starchildren (Nepal) en Stichting BMFM. Stichting Starchildren geeft geïnfecteerde kinderen en aidswezen in Nepal de geborgenheid van een thuis, toegang tot gezondheidszorg en onderwijs en een kans op een beter leven. Stichting BMFM, Bevordering Mobiliteit Fysiekbeperkte Mensen neemt mensen met een beperking mee voor vaartochten door Gaasterland zoals over de prachtige Luts. Met de bijdrage van de wandeltocht gaat de Stichting een nieuwe boot aanschaven, ook geschikt voor rolstoelgebruikers. De basis voor de nieuwe boot was al te zien in de manege in Harich, de ruime en mooie locatie waar de start en finish was.

We spraken de voorzitter van de organiserende Lionsclub Balk ‘Tusken Mar en Klif’ Jan Schoonhoven‘s middags op de Brink in Oudemirdum, genietend van een welverdiende verfrissing. De terrassen op de Brink zaten vol en er was volop zon en muziek. Jan: “Alles liep op rolletjes en we hebben veel positieve reacties gehad. Hopelijk zet iedereen het voor volgend jaar weer in de agenda: Gaasterlandwandeltocht op zondag 6 mei!”