In Geen categorie

Het maakt niet uit hoe oud je bent, schatzoeken blijft altijd leuk. Sinds begin juni ligt er een ‘geocach-schat’ verstopt op het terrein van Camping Venema in Koudum. Dit in het kader van de jubileumactie van het netwerk Trekkershutten. Zij bestaan deze zomer 30 jaar. Er is een ludieke actie aan verbonden: wie de schat vindt, maakt kans op een gratis overnachting.

Geocaching?

Geocaching is een populaire manier van schatzoeken. Een term die de lading dekt voor modern internationaal speurderswerk. Met je smartphone of GPS-apparaat navigeer je naar de juiste locatie en ter plekke zoek je naar de schat, de ‘cache’. Wereldwijd liggen er 2 miljoen schatten verstopt. Elke schat heeft unieke GPS-coördinaten.

De schat kan groot of klein zijn en is snel te vinden, maar soms ook lastiger verstopt. In elke schat zit een logboekje, waar de vinder zijn naam en de datum in kan noteren. Online kun je de schat ook als gevonden ‘cache’ registreren, op jouw persoonlijke account. In de meeste schatten bevinden zich een of meerdere kleine voorwerpen, die je mag ruilen tegen een zelf meegebracht voorwerp van min of meer gelijke waarde. Zo kun je ook echt iets van de schat mee naar huis nemen.

Het werkt een beetje verslavend… Eenmaal aan het geocachen geslagen, willen velen zoveel mogelijk schatten vinden. Door het zoeken naar de schat (cache) kom je op plekken waar je anders wellicht nooit was geweest. Dat is wat geocachen, naast het daadwerkelijk vinden van de schat, zo leuk maakt.

De actie

Dit jaar bestaat het netwerk van Trekkershutten 30 jaar. Om dit te vieren organiseert de Stichting de Groene Koepel (die het netwerk sinds 2 jaar promoot) een ludieke actie. Er liggen op 45 trekkershuttenlocaties schatten verstopt. Wie een schat vindt en hier een selfie mee maakt en deze op social media post met de hastag (#)trekkershutten, maakt kans op een gratis overnachting in een trekkershut, op een locatie naar keuze. Begin oktober wordt de winnaar geloot, uit alle deelnemers. Ook kans maken? Zoek dan bijvoorbeeld de schat die op Camping Venema in Koudum verstopt ligt. De coördinaten vind je op de website campingvenema.nl