In Geen categorie

De wekelijkse column van WIm Beekman, gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van 17 april 2018

Prelude

Wat is het toch, dat het radioprogramma Prelude al jarenlang zoveel trouwe luisteraars heeft? Op de zondagmorgen uitgezonden door Omrop Fryslân wordt het gewaardeerd zoals maar weinig andere programma’s.

Luisteraars kunnen voor iemand een geestelijke verzoekplaat aanvragen, ter gelegenheid van een verjaardag, een huwelijksjubileum, of om zomaar iets. Vervolgens wordt dit lied zondags tussen acht en negen uur, na vermelding van naam en reden, aangekondigd en uitgezonden.

Prelude heeft een eenvoudige formule die maar weinig geld en mensen nodig heeft: een attente redacteur om de verzoeken op een rij te zetten en een presentator om de liederen aan te kondigen en de verzoeken voor te lezen. Zijn warme stem en vriendelijke toon past bij de formule – een programma met een menselijke maat.

Ik ken het programma omdat ik, zoals alle pastoraal werkers, priesters en dominees in Friesland, eenmaal in de paar jaar een overdenking van vier à vijf minuten voor het programma mag maken. Op de woensdag voor de uitzending mag ik die in de studio komen inspreken.

Dan word ik in mijn eentje in een lege studio geluidsdicht opgeborgen. De geluidsman ergens ver weg achter glas maakt een korte proefopname, controleert of ik ‘blijf plakken’, en als het rode licht aangaat, mag ik mijn verhaal voordragen. Binnen vijftien minuten keer ik dan weer naar huis. Altijd met het gevoel: ‘daar kraait geen haan meer na’.

Niets is minder waar. Op zondag, na de kerkdienst, bij het handengeven aan de deur, regent het reacties: “Wij hebben je gehoord vanmorgen; het was mooi hoor; heb je dat op schrift?; kun je het naar ons e-mailen?” Dat gaat dan niet over de preek die ik zojuist gehouden heb, maar over Prelude. Geen kerkdienst kan daar tegenop.

Ik ken het programma ook van de trotse verhalen van mijn lieve gemeenteleden. “Heeft dominee het gehoord? Er is een plaat voor me aangevraagd zondagmorgen. Prachtig was dat.” Een plaat aanvragen bij Prelude kost zo weinig, en geeft zo veel.

Op de een of andere manier zijn wij er verguld mee als iemand de moeite heeft genomen een mooi lied voor ons voor aan te vragen. En als onze naam genoemd wordt, met wat wij te vieren hebben.

Aandacht voor elkaar geeft troost. Dat kun je elke zondagmorgen bij Prelude horen. Het programma verslaat zijn duizenden, niet omdat het zo bijzonder is. Maar omdat het zo gewoon is: een warm gebaar van de ene mens, voor de andere mens.

En dat de muziek dan mooi is, en het hart raakt, dat is dan meegenomen. Dat iemand daarbij een geestelijk woord spreekt dat bemoedigt, dat waarderen we ook. Maar waar het om gaat is dat je gekend wordt. Zoals ‘en onder millioenen hebt Gij ook mij in ’t oog’.

‘Prelude’ betekent voorspel. Bedoeld zal zijn ‘voorspel voor de kerkdienst’. Heimelijk hoop ik: warme aandacht, als een voorbode van wat komen gaat.