In Geen categorie

De wekelijks column van Wim Beekman gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van 6 januari 2018

Kringloop

“Wie het echte hart van Nederland wil zien, moet in de kringloopwinkel zijn. Inmiddels zijn er in ons land meer dan 1200 winkels in ‘tweedekans-spullen’, grote en kleine. Jaarlijks komen er 23 miljoen bezoekers, ongeveer net zoveel als in IKEA.”

De VPRO-serie Het succes van de kringloopwinkel is dé verrassing van de afgelopen decembertelevisie. Alle vijf afleveringen, uitgezonden tussen kerst en de jaarwisseling, zijn inmiddels voorbij, maar nog te zien op Uitzending gemist.

Jaarlijks verkoopt men voor 220 miljoen euro aan goederen met levenservaring. Een mens is de eerste helft van zijn leven bezig spullen om zich heen te verzamelen; de tweede helft om alles weer kwijt te raken. Zo groeit en bloeit de kringloop.

Kringloopwinkels zijn een verademing. Ze doorbreken de koopspiraal van de grote bedrijven die ons met reclame en marketing opjutten nieuwere, mooiere, meer gelikte dingen aan te schaffen en de oude, weliswaar nog goed, af te danken. Om vervolgens hun consumenten weer te verleiden tot een volgende ronde vernieuwing.

De kringloop leert ons dat we het nieuwe niet nodig hebben, en dat we met het oude ook prima toekunnen. Jaarlijks besparen de tweedehands winkels ons de energie voor 46.000 huishoudens, omdat er minder spullen die over zijn vernietigd hoeven te worden.

Maar eigenlijk gaat de succesvolle televisieserie niet over spullen, meer over mensen. 25.000 werkers ontmoeten elkaar hier: vrijwilligers, asielzoekers, arbeidsongeschikten, mensen met een uitkering en werkzoekenden die arbeidservaring willen opdoen.

Vaak zijn het mensen met wie ‘iets’ aan de hand is. Dat mag in de kringloopwinkel, en ze komen uit alle lagen van de bevolking. Mohammed uit het asielzoekerscentrum, die meer dan gemiddeld verstand heeft van schilderijen, werkt samen met een voormalig kunsttaxateur en topveilingmeester die vroeger een fortuin verdiende, maar dit “de mooiste baan uit zijn carrière vindt”.

Joost is ontslagen als kok en komt niet meer aan de bak vanwege zijn alcoholprobleem. Hij repareert fietsen samen met Jan, in het verleden stedenbouwkundige bij de gemeente, waar hij het niet meer volhield als ambtenaar en zich heeft omgeschoold tot fietsenmaker.

Jan is nog nooit zo gelukkig geweest in zijn werkzaam leven. “Hier vind ik zielsververwanten, die warmlopen voor hun werk, nooit opgeven en net zo lang doorgaan tot die gebruikte fiets weer loopt als een zonnetje.” Jan begrijpt dat hij op zoek moet naar betaald werk, maar wil het liefst hier eeuwig blijven.

Joost hoopt dat hij in het nieuwe jaar afkomt van zijn alcoholverslaving. In februari kan hij eindelijk terecht in de afkickkliniek, en ieder helpt hem daarbij. “Je wordt er hier niet op aangekeken; iedereen heeft hier wel een dingetje, en dat steunt me. En Jan staat mij bij.”

Het succes van de kringloopwinkel geeft een ontroerend verslag van een samenleving waarin mensen niet alleen onze spullen een tweede kans geven. Hier krijgen vooral mensen een tweede leven. Ga naar Uitzending gemist en kijk die serie!