In Geen categorie

Jerusalema Challenge

Er gaat een psalm over de wereld. Zorgmedewerkers, brandweerlieden, politieagenten en vele anderen die deze bewogen tijden over ons waken, doen er een dansje op. Jeruzalem is mijn thuis, waak over mij, ga met mij op pad, laat me hier niet achter.

De Zuid-Afrikaanse muzikant Master Kg heeft er een aanstekelijke beat onder gezet en er met een Angolese groep een mooi filmpje van gemaakt. Met elkaar hebben ze vanuit het zuiden van Afrika de hele wereld aan gestoken. Het heeft inmiddels ook Friesland bereikt.   

Van de gangen en wachtkamers van het Medisch Centrum Leeuwarden – we hebben er allemaal onze herinneringen aan – tot de binnentuin van Nij Mariënacker in Workum, overal dansen zorgmedewerkers hun coronazorgen weg. Het plezier straalt er vanaf*.

Een psalm zoals een psalm bedoeld is. Uitbundig. Zoals Mirjam, de zus van Mozes, in een reidans haar zorgen verdreef. De strijdwagens van de Farao wilden haar mensen de zee in drijven, en bleven toen zelf in het water en de modder steken.

Liederen en dansen zijn bedoeld om een mens in moeilijke tijden een hart onder de riem te steken. Daarom is het treurig dat juist in deze maanden van crisis de schone kunsten, de muziek en de cultuur zo ingeperkt zijn.

Bij veel Afrikaanse Jerusalemfilmpjes wordt onder het dansen ook gegeten. In Afrika gaan mensen bij voorkeur samen eten, ook bij nood, want het leven moet doorgaan. Verdrietig dat nu in tijden van corona uitgerekend de deuren van de horeca dicht gaan.

Een gospelsong en een psalmgebed zijn bedoeld om gelovigen te troosten en te bemoedigen. Om rust voor de ziel te brengen, en het hart aan op te halen. Daarom is het zo verdrietig dat juist nu het lied in de kerken verstomt. 

Mooi dat deze Afrikaanse zangers en dansers een psalm gekozen hebben. Voor ons steile protestanten en klassieke katholieken is dat even wennen. Wij reciteren de psalmen sereen op een gregoriaanse melodie, of zingen die gedragen op hele noten.

Maar in Zuid-Afrika doen ze dat anders. Daar zag ik ooit de hele goegemeente in de benen komen, en heupwiegend in reidans de kerk door ’t Hijgend hert’ met swingend handgeklap vertolken. Afrikanen draaien voor een Jerusalema Challenge de hand niet om.

In de Bijbelse psalmen en gezangen neemt Jerusalem een vaste plaats in. Het is een symbool van eenheid. Dat vertelt daarmee het geloof dat ooit alle volken erheen zullen stromen, samen vrede zullen sluiten, in vrijheid leven, en met elkaar eten aan Gods eigen feesttafel.

De makers van de Jerusalemsong en -dans spreken over joden en moslims, christenen en niet-gelovigen, die daar samen hun menselijkheid en eenheid beleven. Ieder put er nieuwe kracht uit, iedereen vindt er weer vreugde.

Psalmen zijn al drieduizend jaar lang liederen van troost en bemoediging. Vandaag ook dus.  Jerusalem, waak over mij. Neem me mee. Ga met mij op pad.

Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant, 17 oktober 2020. (Foto Wim Beekman: Niels Westra, Leeuwarder Courant).

* Ook de huisartsenpost van Koudum/Wijckel nam het dansje op. Kijk hier naar het filmpje op Facebook.