In Geen categorie

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

“We zijn blij dat we dit een keer hebben meegemaakt, maar de hele expeditie was een zware onderneming, het roeien op zich ging prima.” Vier dagen waren ze van huis, om in welgeteld 3 uur en 17 minuten het wedstrijdtraject af te leggen. De rest van de tijd waren ze onderweg of druk met het regelen van alle zaken ter plaatse. Het chaufferen was bijna nog zwaarder dan het roeien, want u kunt zich voorstellen dat het niet eenvoudig is om met een bus met aanhanger linksrijdend en volledig onbekend met de situatie door het centrum van Londen te crossen.

De wedstrijd zelf was wel een enorme kick, bijna 300 boten gingen zaterdag jl. rond het middaguur van start in Richmond om stroomafwaarts de Theems af te zakken tot 4 mijl achter de Towerbridge. Wie aan het eind van de middag niet in het centrum van Londen was, werd van het water gehaald, want om 18.30 kwam de vloed vanuit zee opzetten. Een spectaculair gezicht leverden de smalle longboats die door 16 tot 20 twintig man in een hoog armtempo werden gepeddeld. Ieder deelnemend schip moest een passagier vervoeren. De wedstrijd komt voort uit de vroegere watertaxi’s op de Theems. Als de Queen of England zat een van de roeiers voorop de Murk in de speciaal voor deze wedstrijd aangebrachte passagiersstoel. Ze zwaaide naar het publiek op de vele bruggen. De Friese vlag wapperde achterop, wat heel verrassend een paar keer “Frysl├ón Boppe!” opleverde vanaf de kant.

Het volledige verslag van de reis vindt u hier.Hier een website met foto’s van deelnemende schepen.

Ook over het resultaat kan men tevreden zijn: 3e in de Whalerklasse, 10e in de mixed klasse en 79ste in het overall klassement van 268 gefinishte boten.