In Geen categorie

De derde editie van de Beantsje race gaat wederom naar Stavoren en terug, maar in verband met de te verwachten windsterkte en windrichting bepaalt de wedstrijdleiding pas op vrijdagavond aanstaande de definitieve route. Om alle kwaliteiten van schippers en bemanningen aan bod te laten komen zal het traject van de wedstrijd niet 100% bezeild zijn. Op bepaalde stukken zal spierkracht ingezet moeten worden om vooruit te komen door, net als vroeger, het schip te jagen of te bomen.

De wedstrijdleiding is dit jaar in handen van Henk de Vries sr. en Gosse Damstra. De start van de race is om 10.45 uur vanuit de Symkewyk en niet op de tijd zoals vermeld in het programma. Iedere twee minuten verlaat een van de zeilpramen het haventje, ze worden voor de Koudumer Zijl geklokt om de snelste starter te kunnen aanwijzen. Vervolgens vindt er een hertstart van de hele groep plaats op de Zwarte Woude. In Stavoren moeten de uit Koudum meegenomen Beantsjes worden afgeleverd bij restaurant “De Koebrug”, de eigenaar heeft beloofd het dagmenu ermee te zullen opluisteren.

Bij vishandel Doede Bleeker moet men retourvracht ophalen. Doede heeft recentelijk bij het schoonmaken van een snoekbaars een grote ring in de buik van het dier aangetroffen. Om zijn stad te behoeden voor een diepe recessie, zoals eerder in de geschiedenis, wil hij zo snel mogelijk weer van de ring af.

RTN radio zal live verslag doen van de race door van tijd tot tijd telefonisch contact op te nemen met deelnemers of de wedstrijdleiding. De beker gaat naar het schip dat als eerste terug is in de Symkewyk. Er is ook een prijs voor de snelste starter en een voor het eerst in Stavoren aankomende schip, maar als dit dezelfde is als de overallwinnaar, gaan deze prijzen naar het tweede en evt. derde schip dat terug is in Koudum.