In Geen categorie

De uitvoeringen van toneelvereniging Artiku zijn dit jaar vrijdag 2 en zaterdag 3 maart. Normaal is de uitvoering begin februari maar de leden hebben besloten om dit jaar de uitvoeringen in maart te spelen. Er is gekozen voor het stuk "Hoe riker hoe briker" van de Vlaamse schrijver Jan Hoogeveen. De Friese bewerking is van Rense Westra. Het verhaal brengt ons terug naar de roerige jaren 80 waar Nederland in de ban is van de koude oorlog en we nog kunnen betalen met de stabiele gulden. De tijd dat paps en mams bepalen met wie hun dochter trouwt ligt allang achter ons. Toch heeft Sander Reinders in het testament van zijn overleden broer opgemerkt dat hij zijn jonge oomzegger Rike moet laten trouwen met de rijke vrijgezel Olivier Bisschop uit Afrika. Gedreven door een groot geldbedrag weet oom Sander, onder dwang, Rike naar haar flamboyante tante Charlotte te loodsen om daar haar aanstaande man te ontmoeten.

De rijke oude vrijster woont in haar villa "Rêst en Wille" bijgestaan door de corrupte butler Josephine en het onnozele huissloofje Klaasje.

Zij heeft ondertussen Reinders voor het karretje gespannen om ook voor haar een geschikte man te vinden. Alles gaat zoals geplant, totdat Freark Gramsma, de vriend van Rike, toevallig als soldaat wordt ingekwartierd in de villa. Het hek is van de dam en er volgt een opeenstapeling van persoonsverwisselingen en misverstanden. Als er dan ook nog een voormalige nachtclubdanseres in het tweevoud langskomt gaat het spontaan spoken in de villa en is de chaos compleet. Hoe dit gaat aflopen? Zoals eerder vermeld zijn de uitvoeringen op vrijdag 2 en zaterdag 3 maart. De zaal gaat open om 19.15 uur en de uitvoering begint om 20.00 uur. De voorverkoop begint op maandag 13 februari en is zoal gebruikelijk bij Boekhandel Muizelaar. De kaarten zijn in de voorverkoop 6,00 euro en aan de kassa 7,50 euro.